Информационен бюлетин  
 

Коронавирус: евродепутатите ще обсъдят настоящото разпространение и реакцията на ЕС 

Във вторник сутрин Парламентът ще обсъди разпространението на COVID-19 с председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен и с Хърватското председателство.

След бързото разпространение на COVID-19 в много държави членки на ЕС, Парламентът ще направи оценка на ситуацията и на координираните усилия на ЕС и държавите за спиране на разпространението на вируса и смекчаване на последствията от него. Тези усилия включват новия екип за реагиране на коронавируса, създаден от председателя на Комисията Урсула фон дер Лейен, който ще се координира с държавите членки за обмен на информация, оценка на нуждите и осигуряване на последователен отговор в целия ЕС.

Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDPC) публикува бърза оценка на риска относно ситуацията на новия коронавирус в Европа на 2 март, като заяви, че рискът от широко разпространено и трайно предаване на COVID-19 в ЕС през следващите седмици е умерен до висок, с очакване още страни да докладват повече случаи и струпвания. Значително увеличение на случаите на COVID-19 през следващите седмици би засегнало дълбоко общественото здравеопазване и здравните системи, икономиката и социалния живот.

Бързи факти


COVID-19 произхожда от Ухан в провинция Хубей в Китай. Оттогава тя се разпространи извън Азия и броят на заразените с COVID-19 хора в държавите членки на ЕС нараства.Допълнителна информацияДебат: вторник, 10 март

Процедура: Изявления на Съвета и Комисията