Информационен бюлетин  
 

Евродепутатите ще обсъдят приоритетите на Германското председателство с Ангела Меркел 

В сряда следобед евродепутатите ще обсъдят стратегията и основните цели на Германското председателство през следващите шест месеца с германския канцлер Ангела Меркел.

Ангела Меркел ще присъства на пленарната сесия в Брюксел. Това ще бъде нейното първо пътуване в чужбина от началото на пандемията. Тя ще се обърне към пленарната зала около 15.15 ч. българско време, което ще бъде последвано от изявления на председателя на Европейската комисията Урсула фон дер Лайен и лидерите на политическите групи.


Под мотото „Заедно към възстановяването на Европа“ Германското председателство на Съвета на ЕС ще се съсредоточи върху икономическото възстановяване от пандемията от коронавирус, включващо постигането на споразумение за плана за възстановяване, както и за следващия дългосрочен бюджет на ЕС (МФР). Преговорите с Парламента могат да започнат щом лидерите на ЕС намерят обща позиция за следващата МФР, за която евродепутатите трябва да дадат своето съгласие.


Освен преодоляването на последствията от пандемията, Германското председателство е готово да помогне за финализирането на условията на бъдещите отношения на ЕС с Обединеното кралство и да ускори преговорите относно изменението на климата, дигитализацията и ролята на Европа в света.Дебат: сряда, 8 юли

Процедура: изявления на Съвета и Комисията