Информационен бюлетин  
 

Състоянието на Европейския съюз: председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ще се обърне към Парламента 

В контекста на пандемията от COVID-19 и икономическа криза, евродепутатите ще направят преглед на постигнатото до момента от Комисията на г-жа фон дер Лайен.

В първата си реч за състоянието на Европейския съюз, от 10.15 ч. (българско време) в сряда сутринта, Урсула фон дер Лайен се очаква да очертае въздействието от работата на Комисията за смекчаване на последиците от кризата от COVID-19 в областта на здравеопазването и икономиката. Очаква се също така тя да представи своята визия за икономическото възстановяване, борбата с климатичните изменения и положението в съседните на Европа държави.


Лидерите на политическите групи ще направят преглед на работата на Европейската комисия и ще очертаят тяхната визия за приоритетите й през 2021г.


Уебинар


На 15 септември, вторник, от 17.00 ч. (българско време) ще се проведе двучасово събитие в навечерието на дебата в пленарна зала. Заместник-председателят на Парламента Отмар Карас и няколко председатели на комисии ще обсъдят приоритетите за ЕС и ще реагират на въпросите и идеите на гражданите и гражданското общество.


В държавите членки се провеждат повече от 150 събития. Повече информация може да бъде намерена на уебсайта на Състоянието на Европейския съюз.


Бързи факти


Дебатът за състоянието на Европейския съюз е ключов момент за доказване на отчетността на Европейската комисия пред демократично избраните представители на ЕС. Той е съсредоточен върху важни въпроси като социалното и икономическото възстановяване, изменението на климата, младежката безработица и миграцията.


Тази ежегодна проява играе важна роля за насърчаването на един по-прозрачен и демократичен Съюз. Това е възможност за доближаване на Европейския съюз до неговите граждани, чрез изтъкване на ключовите точки за действие и предизвикателствата за годината. Правата на гражданите и демократичният процес са в основата на този уникален пленарен дебат.


Първия дебат за състоянието на Европейския съюз се проведе в Страсбург на 7 септември 2010г., с тогавашния председател на Комисията Жозе Мануел Барозу.


Допълнителна информация

Дебат: сряда, 16 септември