Информационен бюлетин  
 

Евродепутатите ще обсъдят напрежението в Източното Средиземноморие с върховния представител Жозеп Борел 

Членовете на ЕП ще направят оценка на положението в Източното Средиземноморие, където сондажите на Турция за енергийни ресурси поставят на изпитание отношенията й с Атина и Никозия.

Докато напрежението между Гърция и Турция нараства, членовете на ЕП ще обсъдят последните събития и реакцията на ЕС във вторник, в навечерието на извънредното заседание на Европейския съвет на 24 и 25 септември, на което лидерите от ЕС ще обсъдят въпроса.


Бързи факти

През последните няколко месеца ситуацията ескалира с увеличаването на турските дейности по проучване за природния газ в района на територията на гръцката и кипърската изключителна икономическа зона. Междувременно гръцките и турски военни сили са достигнали статут на „повишена готовност“ и са изпратени военни кораби в спорната зона.


ЕС заяви своята солидарност с Гърция и Кипър, като същевременно призова за диалог с Турция. Миналата неделя председателят на Европейския съвет Шарл Мишел проведе телефонен разговор по въпроса с турския президент Реджеп Тайип Ердоган


Евродепутатите обсъдиха проблематичната роля на Турция в региона с г-н Борел по време на пленарната сесия през юли. Гласуването относно резолюцията ще се проведе в четвъртък.


Допълнителна информация


Дебат: вторник, 15 септември

Гласуване: четврътък, 17 септември