Информационен бюлетин  
 

Дебат: държави членки, продаващи паспорти на ЕС 

Евродепутатите ще зададат въпроси на Комисията относно възможните мерки за попречване на престъпниците от трети държави да купуват документи за гражданството на ЕС, или визи за достъп до ЕС.

Дебатът в четвъртък идва след скорошен скандал в Кипър, в който участват високопоставени кипърски длъжностни лица, включително председателят на националния парламент. Тези лица са били тайно записани да предлагат помощ на фиктивен китайски изпълнителен орган с криминално досие да получи кипърски паспорт чрез националната схема „гражданство срещу инвестиции“. Впоследствие президентът на Кипър обяви, че програмата ще бъде спряна.


Кипър е една от трите държави членки на ЕС, заедно с Малта и България, за които е възможно да се получи гражданство в замяна на инвестиция, т.нар. „златни паспорти“. 19 държави от ЕС изпълняват програми за „пребиваване чрез инвестиции„, известни като „златни визи“. Евродепутатите многократно са предупреждавали, че тези схеми са свързани с корупция, данъчни измами и изпиране на пари, и са се оплаквали от липсата на прозрачност.


През януари 2019 г. Европейската комисия създаде експертна група с представители на всички държави членки на ЕС, която да разработи общи стандарти и насоки по тези въпроси. След четири заседания миналата година групата още не е заседавала през 2020 г.

Дебат: четвъртък, 22 октомври

Процедура: изявление на Комисията, без резолюция