Информационен бюлетин  
 

Свобода на медиите: загриженост във връзка с опитите за заглушаване на критици и нападенията срещу журналисти 

Евродепутатите се опасяват, че медийният плурализъм е изложен на риск в няколко държави членки на ЕС и предупреждават за нарастващия натиск и тормоз, пред които са изправени журналистите.

В понеделник ще се проведе пленарен дебат относно състоянието на свободата на медиите в ЕС. След това евродепутатите ще гласуват резолюция, която поставя акцент върху политическата намеса, защитата на журналисти, заплахи, сред които разпространението на подбуждащи към омраза изказвания и дезинформация, както и ролята на интернет платформите.


В проекта за текста, приет от комисията на ЕП по граждански свободи (LIBE), се подчертават „опитите на правителствата на някои държави членки да заглушат критичните и независими медии“ и се настоява, че средствата на ЕС не следва да бъдат насочвани към контролирани от правителствата издания или за финансиране на пропаганда.

Унгарско вмешателство в медиите в Словения и Северна Македония


По време на отделен дебат в сряда евродепутатите ще обсъдят с представители на Съвета на ЕС и на Комисията намесата на Унгария в медиите в Словения и Северна Македония.Процедурен код: 2009/2020 (INI)

Дебат: понеделник, 23 ноември (свобода на медиите) и сряда, 25 ноември (Унгарско вмешателство)

Обявяване на резултатите: сряда, 25 ноември

Процедура: незаконодателна резолюция