Информационен бюлетин  
 

Демократичната опозиция в Беларус ще получи наградата „Сахаров“ за 2020 г. 

Демократичната опозиция в Беларус ще получи наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2020 г. на церемония в сряда в 13.00 ч. (българско време)

Опозицията в Беларус, мнозина представители на която са лишени от свобода или е трябвало да избягат от страната след тазгодишните протести срещу авторитарния президент Александър Лукашенко, ще бъде представена на церемонията от няколко лауреати, включително лидера на опозицията Светлана Тихановска. Те ще получат наградата от председателя на ЕП Давид Сасоли на церемония в пленарната зала на 16 декември, сряда, в 13.00 ч. (българско време).


Очаква се председателят Д. Сасоли, г-жа Тихановска и другият лауреат Вероника Цапкало да проведат пресконференция непосредствено след церемонията по награждаването, от 13.40 ч. (българско време), в залата за пресконференции на Парламента Анна Политковская.

Можете да гледате както церемонията, така и пресконференцията на живо чрез EP Live и EbS +.


Прочетете повече за другите номинирани за наградата „Сахаров“ за тази година.


Прочетете повече за другите кандидати, избрани за наградата „Сахаров“ тази година.


Членовете на ЕП в комисиите по външни работи (AFET) и развитие (DEVE) и в подкомисията по правата на човека (DROI) ще проведат дискусия с лауреатите от Беларус на 14 декември, понеделник, от 20.00 до 21.30 ч. (българско време)


Контекст


Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта носи името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров и се присъжда всяка година от Европейския парламент. Тя е учредена през 1988 г. с цел да отличи хора и организации, защитаващи правата на човека и основните свободи.


Церемония: сряда, 16 декември

Процедира: церемония по награждаване

Пресконференция: сряда, 16 декември, 13.40-14.10 (българско време)