Информационен бюлетин 
 

Евродепутатите настояват за засилена защита на журналистите и свободата на медиите в ЕС 

В отговор на нарастващите заплахи за редакционната независимост и жизнеспособността на индустрията, ЕП ще приеме позицията си по проектозакон за укрепване на независимостта на медиите в ЕС.

Парламентът иска Европейският законодателен акт за свободата на медиите, който евродепутатите ще обсъдят и гласуват във вторник, да задължи държавите членки да гарантират плурализма на медиите и да защитят медийната независимост от правителствена, политическа, икономическа или частна намеса.


Евродепутатите настояват за забрана на всички форми на намеса в редакционните решения на доставчиците на медийни услуги и искат да предотвратят упражняването на външен натиск върху журналистите, като например принуждаването им да разкриват източниците си, достъпа до криптирано съдържание на техните устройства или следенето им със шпионски софтуер.


Мандатът за преговори с държавите членки има за цел също така да направи собствеността върху медиите по-прозрачна, да защити медиите от произволни решения на много големи онлайн платформи, да укрепи икономическата жизнеспособност на индустрията и да въведе таван за публичната реклама, за да се избегне зависимостта на медиите от държавната реклама.


Процедурен код: 2022/0277(COD)

Вид на процедурата: Обикновена законодателна процедура

Дебат: вторник, 3 октомври

Гласуване: вторник, 3 октомври
Пресконференция: вторник, 14.30 ч (българско време)