Депутатите в ЕП искат безплатни карти за пътуване с влак за младите европейци 

 
 

Споделете тази страница: 

В бъдеще младите хора могат да получават безплатни карти за пътуване из Европа за 18-тия си рожден ден. Европейският парламент обсъди идеята в пленарен дебат на 4 октомври, като повечето изказали се изразиха ентусиазъм и приканиха Комисията да обмисли и предложи как това може да се реализира. Милиони млади европейци са пътували из Европа с картите Interrail през годините, но тяхната цена достига стотици евро.

В дебата беше изтъкнато, че инициативата може да стимулира мобилността на младите хора и да ги насърчи да опознаят по-добре съседни и по-далечни страни, като в същото време се окаже подкрепа за относително екологичен начин на транспорт.


Какво представлява Interrail?


Interrail е асортимент от карти, които позволяват на младите хора да пътуват свободно по железопътната мрежа в Европа. Предлагат се карти за международни пътувания в Европа и за пътувания в рамките на една страна, като цените варират между 20 и 480 евро. Около 300 000 души използват картите всяка година, посочи еврокомисарят за транспорта Виолета Булц по време на дебата.


Пет страни от ЕС не са членки на Interrail - Латвия, Литва, Естония, Малта и Кипър. За тях може да се обмисли включването на други видове транспорт в схемата (автобусен или фериботен).


Позицията на Комисията


Г-жа Булц определи идеята като „отлична“, но в същото време посочи, че „Комисията ще анализира внимателно потенциалните разходи и източниците за финансиране, както и административната й изпълнимост“.


„Разширяването на достъпа до всички хора на 18 години представя много предизвикателства... Една лотария, отворена за всички или за определени категории млади хора, с голям брой печелещи безплатни билети, може да бъде привлекателна алтернатива“, заяви тя.


Позициите на политическите групи


Депутатите като цяло бяха положително настроени към идеята. Манфред Вебер (ЕНП, Германия) каза: „Хората от цяла Европа трябва да опознаят съседните си страни и да поживеят с хората в тях като приятели. Ние искаме да инвестираме, за да могат всички млади хора да изпитат какво представлява континентът.“


„Инвестициите в младите хора, предоставянето им на възможност да пътуват из Европа, насърчаването на по-доброто разбирателство и познаването на Европа е чудесна, очарователна идея“, заяви Луиджи Моргано (С&Д, Италия).


„Пътуването помага да се самообразоваш и затова искам изцяло да подкрепя тази инициатива“, посочи Козма Злотовски (ЕКР, Полша).


„Съществува една Европа, която има душа и сърце, и какъв по-добър начин да я популяризираме от това да дадем на младите хора шанс да я изследват“, заяви Александър Граф Ламбсдорф (АЛДЕ, Германия).


„Младите хора, разбира се, имат право на бъдеще на просперитет и социален мир, но вместо това вие ги изпращате на пътешествие с надеждата, че те ще живеят с този щастлив спомен през остатъка от живота си“, каза Катержина Конечна (ЕОЛ/СЗЛ, Чехия).


„Ние напълно подкрепяме тази фантастична идея. Със сравнително малки разходи ние можем да помогнем на европейците да се разбират взаимно и да опознаят Европа“, каза Ребека Хармс (Зелени/ЕСА, Германия).


„Това е добра инициатива, която наистина може да засили европейския дух“, заяви Даниела Аюто (ЕСПД, Италия).