Облагане с ДДС: ЕП търси начини за намаляване на данъчните измами 

 
 

Споделете тази страница: 

Измамите с данъка върху добавената стойност (ДДС) върху стоки, изнесени в други страни-членки, струват на европейските данъкоплатци около 50 млрд. евро всяка година. Европейската комисия предлага план, който трябва да намали тези загуби и да модернизира правилата за ДДС, приети още през 1993 г. Европейският парламент обсъди предложенията на 23 ноември и прие позицията си на следващия ден. Прочетете за становището на Парламента и научете повече за данъчните измами от нашия видеоматериал.

Позицията на Парламента


Депутатът Вернер Ланген (ЕНП, Германия), който е подготвил проекта за позиция на Парламента, подчертава две основни цели на правилата: „Първата е определянето на окончателна система за ДДС, тъй като за последните 23 години ние имахме само преходна система. Втората и по-важна цел е борбата срещу измамите с ДДС, които имат съществен мащаб.“


Неговият доклад призовава системата на ДДС да се основава на принципа, че облагането става в страната на местоназначение на стоките и услугите. Текстът посочва също така, че най-ефективният начин за борба с измамите е налагането на прости правила с възможно най-ниски данъчни ставки и минимален брой изключения от общите принципи.


Вернер Ланген призовава Комисията да проучи внимателно идеята отговорността за декларирането и плащането на ДДС да бъде прехвърлена от доставчика на клиента. При този модел става излишна цялата процедура на предварително начисляване и възстановяване на данък и отпадат голяма част от рисковете от измами, се мотивира той.

Данъчното облагане в ЕС (щракнете върху изображението, за да го увеличите)  

Как се извършват измамите с ДДС


ДДС е данък върху потреблението и затова при износ на стоки износителят се освобождава от плащане, а облагането става в страната на клиента.


С този принцип могат да се извършат злоупотреби чрез създаването на компания, която купува стоки от друга страна, в цената на които не е калкулирано ДДС. След това тази компания продава стоката в своята страна с включено ДДС и изчезва с парите, без да преведе дължимия данък на властите.

Данъкът върху добавената стойност в ЕС 
  • Приходите от ДДС достигат почти 1 трилион евро, което съответства на 7% от БВП на ЕС (2014 г.) 
  • Загубите на приходи заради измами и неуспешно събиране на ДДС възлизат на около 168 милиарда евро (2013 г.) 
  • Трансграничните измами се оценяват на около 50 милиарда евро