Краят на роуминга и свободата да пътуваш 

 
 

Споделете тази страница: 

От 15 юни европейците могат да използват телефоните си във всяка страна от ЕС и да плащат толкова, колкото у дома. Това е крайният резултат от много усилия.

От 15 юни 2017 г. в която и страна от ЕС да пътувате, Вие ще можете да се обаждате, изпращате текстови съобщения и ползвате мобилен Интернет при същите условия като в собствената Ви страна. Премахването на таксите за роуминг за потребителите става реалност след дълга борба на европейските институции, започната от Вивиян Рединг преди десетилетие като еврокомисар за информационното общество и медиите. Вижте нашето интервю с г-жа Рединг, която днес е депутат в Европейския парламент.

В интервюто Вивиян Рединг (ЕНП, Люксембург) подчертава значението на тази инициатива: „Краят на таксите за роуминг възстановява свободата на хората да пътуват, да се чувстват като у дома си, да не трябва да плащат повече за това, че са пресекли границите, а да гледат на Европа като свой дом“.

Върнете се на началната страница

Краят на таксите за роуминг възстановява свободата на хората да пътуват, да се чувстват като у дома си

Вивиян Рединг 
Споделяне на цитата: 

Принципът на „справедливо ползване“

 

Европейският парламент от самото начало приветства идеята и положи усилия за осигуряване на благоприятни условия за потребителите. Например, депутатите наложиха правилото, че ползването от потребителите на телефон в чужбина не е ограничено за фиксиран период от време, а е основано на принципа на „справедливото ползване“.

 

Това на практика означава, че докато ползвате телефона си по-често в родната си страна, отколкото в чужбина, няма да дължите такси за роуминг.

 

Хора, които обаче се опитват да злоупотребяват с правилата, могат да се сблъскат с допълнителни такси. Например, някой може да сключи евтин договор в една страна и да използва изгодните условия главно в друга страна. При по-голяма употреба в чужбина, отколкото у дома, телекомуникационният оператор ще има право да наложи допълнителни такси.

 

Таксите за роуминг няма да важат и за Исландия, Норвегия и Лихтенщайн, които са част от Европейското икономическо пространство.

 

Как се стигна до края на роуминга

 

Европейските институции за първи път определиха максимални цени на обажданията през 2007 г. По това време международният роуминг струваше далеч повече, отколкото бяха разходите на мобилните оператори.

 

През 1998 г. цената на минута обаждане беше 1,63 евро, а през 2014 г. тя беше паднала на 19 евроцента. От април 2016 г. надбавката за обаждания в чужбина не надвишава 5 цента на минута.

 

Намаляването на таксите за роуминг имаше важно значение и за ползването на Интернет в чужбина. За периода 2007-2013 г. роумингът на данни нарасна с 630%.

 

През 2018 г. ще влезе в сила и регламентът за преносимостта на онлайн услугите, което ще направи възможно да гледате в чужбина онлайн съдържанието, за което сте абонирани или сте закупили у дома.

 

Разходите на потребителите за роуминг на данни

 

Цена на 1 MB

Година

6 евро

2007

70 евроцента

2012

20 евроцента

2015

Местна цена + 5 евроцента

2016

Местна цена

2017

   Източник: Европейска комисия

 

По-ниски такси за роуминг между оператори

 

Премахването на таксите за роуминг за потребители стана възможно, след като Парламентът и Съветът постигнаха съгласие за таксите за роуминг на едро - цените, които плаща един телекомуникационен оператор на друг, когато клиенти на първия използват мрежата в чужбина на втория. Депутатите успяха да договорят по-ниски тавани на таксите, отколкото заложените в първоначалното предложение на Комисията.

 

Авторката на доклада на ЕП Пилар дел Кастильо (ЕНП, Испания) заяви в интервю: „Благодарение на решителността на Парламента се сдобихме с премахването на таксите за роуминг. Ние можем да пътуваме из Европа, без да се притесняваме за шокове от сметката, когато се върнем у дома.“

 

На 15 юни от 12 часа българско време г-жа дел Кастильо ще отговаря на въпроси по темата за роуминга на живо във Facebook.