Онлайн пазаруване: край на гео-блокирането и пренасочването 

Актуализиран: 
 
Изготвен:   
 

Споделете тази страница: 

Добри новини за хората, които пазаруват онлайн: идва краят на гео-блокирането и пренасочването на потребители по държави. Одобрените от Парламента правила стават реалност от 3 декември.

Онлайн пазаруването на дрехи, електроника, уреди или мебели става все по-популярно - 57% от европейските граждани са закупили нещо онлайн през 2017 г. То обаче се сблъсква с невидими бариери, които често пречат на хората да получат това, което искат от друга страна в ЕС.

 

На 3 декември става приложим регламент, който прекратява гео-блокирането. Законодателният текст, одобрен от Парламента през февруари 2018 г., задължава търговците на дребно да дадат достъп на потребителите до предлаганите от тях стоки и услуги при еднакви условия в целия ЕС, независимо от къде се свързва с тях потенциалният купувач.

Край на гео-блокирането в ЕС  

Какво представлява гео-блокирането

 

Гео-блокирането е всяко ограничение, налагано от онлайн магазини въз основа на националността, местоживеенето или мястото, от което даден потребител се свързва.

 

Например, Вие се намирате в Белгия и намирате нещо интересно във френски уебсайт. Вие го поставяте в своята кошница, уверявате се, че сте избрали верния размер, и натискате бутона „Купи“. Изведнъж се появява съобщение „Пренасочваме Ви към белгийската страница на този уебсайт“, след което се оказва, че там липсва онова, което търсите.

 

Това е пренасочване по държави и една от няколко форми на дискриминация по местоположение. Други бариери могат да бъдат неприемането на банкови карти от други държави или невъзможност за регистрация на сайта от чужбина.

 

Изследване на Европейската комисия, извършило анализ на хиляди уебсайтове в ЕС, показва, че само в 37% от случаите потребители от друга страна успяват да осъществят покупката. В останалите случаи потребителите се сблъскват с някаква форма на ограничения.

 

Защо Парламентът гласува за прекратяване на гео-блокирането

 

Европейският парламент искаше да сложи край на налагането на препятствия, за да може хората да се възползват от единния пазар както във физическите магазини, така и онлайн.

 

Авторката на доклада на ЕП Роза Тун (ЕНП, Полша), заяви: „След роуминга, след преносимостта на абонаментните услуги онлайн, аз съм наистина горда, че в сътрудничество с Европейската комисия успяхме да намерим решение на проблема с гео-блокирането. Това ще бъде от полза за милиони хора".

 

Новите правила обхващат широк спектър от стоки и услуги - физически стоки като обзавеждане или електроника; онлайн услуги като хостване или услуги в облак; билети за увеселителни паркове или концерти.

 

Гео-блокирането за други продукти

 

Продукти, които включват авторски права, като електронни книги или филми, за момента остават извън обхвата на регламента. Европейският парламент заложи в законодателния текст изискване към Комисията да направи оценка на приложението в рамките на две години и да обмисли дали да не включи и тях в законодателството.