Ключови факти за пазара на мед в Европа - инфографика 

 
 

Споделете тази страница: 

Европейският съюз е сред най-големите производители на пчелен мед в света, но въпреки това внася значими количества. Научете повече за пазара на мед в Европа.

Научете ключови факти за пазара на пчелен мед в Европа  

Европейският пазар в числа

 

Взети заедно, страните в ЕС са на второ място в света по производство на пчелен мед след Китай. Всяка година около 600 000 пчелари и 17 милиона кошера в ЕС произвеждат 250 000 тона мед.

 

Местното производство обаче не успява да покрие цялото търсене. През 2016 г. в ЕС са внесени около 200 000 тона пчелен мед; около 40% от този внос е от Китай.

 

Цените на европейския мед са по-високи от цените на конкурентите по света. Средната цена на внесения в ЕС мед е 2,23 евро на килограм, а средната експортна цена на меда, който ЕС изнася за трети страни, е 5,69 евро на килограм.

 

Здравето на пчелите - ключово предизвикателство

 

Пчелите опрашват селскостопански и диви култури и затова имат важно значение за земеделието в ЕС, сигурността на хранителните доставки и биоразнообразието.

 

Болести по животните, химически вещества и неблагоприятни климатични условия могат да застрашат пчелните кошери в Европа.

 

Защита на пчелите и на производителите на мед

 

Европейският парламент призовава за мерки за защита на пчелите и пчеларите в Европа. Депутатите препоръчват по-добра защита на пчелното разнообразие, засилване на финансовата подкрепа за пчеларите, забрана на вредните пестициди и борба с вноса на фалшив мед.

 

Прочетете повече за предложенията на Парламента в доклада, подготвен от депутата Норберт Ердьош (ЕНП, Унгария). Той бе приет в пленарна зала на 1 март.