Как Парламентът направи живота Ви онлайн по-лесен през 2018 г. 

 
 

Споделете тази страница: 

Слагането на край на пренасочването по страни и финансирането на безжична връзка на публични места са сред подобренията в цифровата област, приети от Парламента.

Европейският парламент се стреми да улесни пазаруването онлайн ©AP Images/European Union-EP  

Европейският парламент работи целенасочено към изграждането на онлайн пазар в ЕС, който дава възможности на всички да пътуват и да пазаруват, гледат филми и водят разговори навсякъде в ЕС без пречки и допълнителни разходи. Ето някои от нещата, които депутатите приеха през изтичащата година.

Без пренасочвания по страни при онлайн пазаруване

От 3 декември 2018 г. гео-блокирането в ЕС престана да съществува. През февруари Парламентът одобри регламент, задължаващ търговците да дадат онлайн достъп до предлаганите от тях стоки и услуги на всички хора в ЕС, независимо от къде се свързват.

Премахнати са различни форми на дискриминация, като например пренасочването към страница, предназначена за потребители от конкретна страна. Правилата обхващат продажбите на домакински уреди, електроника, дрехи, билети за събития и резервации на хотели и коли.

Повече информация за доставките на колети

През март Парламентът прие мерки за подобряване на условията на международните доставки на колети. Новите правила, влезли в сила през май, целят да засилят конкуренцията и прозрачността на цените за доставки и да намалят пречките пред потребителите и търговците при поръчването на стоки онлайн.

Достъп до Вашия платен абонамент за филми навсякъде в ЕС

Над половината от европейците гледат филми и телевизионни сериали през Интернет повече от веднъж седмично. От април 2018 г. всеки един може да гледа любимите си предавания и когато се намира в друга страна от ЕС. Регламентът за преносимостта дава възможност на всички, които са абонирани за платени услуги онлайн, да ползват тези услуги, когато пътуват в рамките на ЕС.

Бърза безплатна Интернет връзка на публични места

WIFI4EU е европейска инициатива, която финансира инсталирането на високоскоростен безжичен Интернет на публични места в ЕС. Целта е над 6 000 общини да имат бърза връзка благодарение на инициативата до 2020 г. През декември бяха обявени първите 2 800 общини, получили финансиране, другите ще могат да кандидатстват отново в началото на 2019 г.

Защита на личните данни

Общите правила на ЕС за защита на личните данни започнаха да се прилагат от 25 май 2018 г. Те дават на потребителите по-голям контрол върху информацията, която разкриват за себе си онлайн, включително правото да знаят как се използват данните им и правото да искат заличаване на нежелани неща.

По-евтини международни разговори и правила за 5G

През ноември депутатите одобриха законодателен пакет за телекомуникациите, който слага таван на цената на телефонните разговори в рамките на ЕС (19 евро цента на минута) и на текстовите съобщения (6 евро цента на съобщение). Тези ценови лимити влизат в сила от 15 май 2019 г. Законодателството също така стимулира изграждането на 5G мрежи в европейските градове до 2020 г.