Високи цени на енергията: депутатите настояват за намаляване на вноса от Русия 

 
 

Споделете тази страница: 

На пленарен дебат на 24 март депутатите призоваха за по-малък внос на енергийни ресурси от Русия и за осигуряване на по-чисти и достъпни източници на енергия.

Пленарен дебат за цените на енергията  

Дискусията бе посветена на ръста на цените на енергията в последните месеци и идеите на ЕС за преодоляване на зависимостта от руски горива, особено нефт, природен газ и въглища.

Дни по-рано Комисията представи плана си „REPowerEU”, който предвижда тройно намаляване на търсенето на руски газ от страна на ЕС до края на 2022 г. и пълен отказ до 2030 г., попълване на газовите резерви за зимата и мерки за снабдяване с достъпни и устойчиви енергийни източници.

Представяйки предложенията, заместник-председателят на Комисията Валдис Домбровскис заяви: „Ние трябва да отговаряме за собственото си енергийно бъдеще, а това означава, че не можем да позволим на която и да е външна страна да дестабилизира нашите пазари или да влияе на избора ни на енергия“.

От името на Съвета френският държавен секретар за европейските въпроси Клеман Бон подчерта значението на зеления преход за постигане на енергийна независимост: „Нужно е Европа да бъде независима от вноса на изкопаеми горива от Русия... Диверсификацията на ресурси, преходът към чисти, зелени форми на енергията, са задължителни“.

Маркус Пипер (ЕНП, Германия) призова страните от ЕС да намалят данъците върху енергията и да бъде премахната връзката между природния газ и цената на електричеството. В същото време обаче той заяви, че „да се изостави конкуренцията на енергийните пазари сега би било най-лошият начин на подготовка за следвоенното време. По-лесно е да се изостави пазарната икономика, отколкото да се възстанови конкуренцията“.

Дан Ника (С&Д, Румъния) каза, че планът на Комисията е „по-добре от нищо“ и приветства предложението за задължително натрупване на газови запаси, но изрази съмнение, че всичко ще заработи до зимата. Той също така поиска да бъдат обложени увеличените печалби на енергийните компании: „Не е приемливо в ЕС да има страни като Румъния, където някой продава енергия на цена 10 пъти себестойността“.

Мортен Петерсен (Обнови Европа, Дания) се обяви за промени, включително на индивидуално ниво: „ Трябва да спестяваме енергията в промишлеността, в сградите... Трябва да намалим термостатите, може би да сложим допълнителен пуловер и да започнем кампания, за да разберат хората, че си струва да спестяваме енергия. Трябва да ускорим добива на възобновяема енергия както на сушата, така и в морето“.

Виле Ниинисто (Зелени/ЕСА, Финландия) подкрепи идеята за общо закупуване на енергия, за подобряване на енергийната ефективност и за инвестиции в енергия от възобновяеми източници. Той също така призова страните от ЕС „да направят повече, за да подкрепят уязвимите домакинства,... например чрез директни плащания или ваучери. Това е спешно необходимо за онези, които не могат да платят сметките си за енергия“.

Паоло Боркиа (ИД, Италия) отбеляза, че е добра идея да се поддържат запаси от определено количество газ, но това ще доведе до допълнителен ръст на цените. „През годините ние направихме всичко, за да бъде ЕС твърде зависим от вноса на енергия; сега домакинствата и компаниите ще платят цената за това“.

Зджислав Краснодембски (ЕКР, Полша) каза, че предложенията на Комисията са насочени в правилната посока, но са в противоречие с действителността. „Ние планираме да купуваме съвместно газ, да регулираме газовите хранилища и да ускорим прехода към възобновяеми източници на енергия. Но реалността е различна: точно сега има надпревара за закупуване на изкопаеми горива“.

Комисията накрая осъзна, че енергийният пазар е абсурден, тъй като води само до ръст на цените за домакинствата и големи печалби за бизнеса, каза Манон Обри (Левица, Франция). „Защо трябваше да чакаме до края на зимата, когато цените се повишиха дори преди войната в Украйна?“