Победители в младежкия конкурс "Карл Велики": Преследвайте мечтите си 

 
 

Споделете тази страница: 

Победителите в конкурса за 2012 г.: Рената Копрживова (Чехия, вляво), Елефтерия Макри (Гърция, в средата) и Даниел Вертен (Унгария)  

Няма спор, че времената са трудни, но това не трябва да спира младите европейци да излизат с нови идеи и да започват иновативни проекти, смятат тримата победители в конкурса за младежката награда "Карл Велики" за 2012 г. Те посетиха Европейския парламент на 9 и 10 октомври, за да се срещнат с председателя Мартин Шулц и да представят своите проекти пред комисията по култура.

Кои са те?


Първа награда в конкурса "Карл Велики" бе връчена на 15 май в Аахен, Германия, на гръцкия медиен проект "Европа на земята", представляван от Елефтерия Макри. Чешката програма за студенти по програмата "Еразъм" "Европа среща училището", представлявана от Рената Копрживова, спечели втората награда, а с третата бе отличен унгарският документален филм "Заведи ме у дома с колело", чието лице е Даниел Вертен.


Вдъхновение и възможност да продължиш напред


Тримата победители определят участието си в конкурса "Карл Велики" като вдъхновяващо. "Беше много интересно да видим какво подготвят другите, за какво са техните проекти. Имахме възможност да споделяме идеи", заявява Рената.


Спечелването на наградите им е дало възможност да продължат да развиват и популяризират проектите си. "Ще използваме парите, които спечелихме, за истински презентации, плакати, професионални уебстраници", обяснява Рената. "Чувстваме се отговорни за това, което сме създали, затова искаме да се развиваме", добавя Даниел. 


Политиците показват интерес


От посещението в Парламента те ще си тръгнат със задоволството от интереса и вниманието, които са видели у политиците към инициативите на младите хора. "Всички проекти в конкурса са частни или групови инициативи, които нямат нищо общо с институциите, и е голямо признание, когато една институция се свърже с теб, за да оцени работата ти", казва Елефтерия.


Тя веднага допълва: "Иновациите започват в периферията. Те идват от онези, които работят и живеят в безпорядък. Трудно е да бъдеш увлечен от нещо, ако заемаш сигурна позиция".


Запретнете ръкави


Процедурата по подбор на победителите в конкурса за следващата година вече започна. Какво е посланието на миналогодишните лауреати? "Кандидатствайте. Но най-вече стартирайте проектите си!", заявява Елефтерия.


"Хората се колебаят, не е лесно да намериш пари, отнема време... Но някой трябва да се поизпоти. Независимо дали проектът ще успее или ще се провали, ти ще научиш нещо от него", продължава тя.


Даниел е съгласен и споделя, че е трябвало да вложи собствени средства в проекта. "Но, разбира се, парите не са от значение за нашия проект. Това, което има значение, е да направиш нещо, което е важно за теб, и понякога трябва да инвестираш".


Младежкият конкурс "Карл Велики"


Младежкият конкурс "Карл Велики" награждава проекти, които насърчават развитието на чувство за споделена европейска идентичност и интеграцията между младите хора.


Трите отличени проекта получават парични награди от съответно 5 000 евро, 3 000 евро и 2 000 евро.


Конкурсът за 2013 г. е вече открит. Изпратете своите проекти до 28 януари 2013 г. Повече подробности можете да намерите, ако последвате линковете в карето вдясно.

Конкурсът за 2013 г. в дати 
  • 11 октомври 2012 г. - Откриване на конкурса 
  • 28 януари 2013 г. - Краен срок за кандидатстване  
  • 19 март 2013 г. - Подбор на проекти от националните журита 
  • 25 април 2013 г. - Избор на победителите от общоевропейско жури  
  • 7 май 2013 г. - Церемония по награждаването в Аахен