Насрин Сотудех и Джафар Панахи — носители на наградата „Сахаров“ за 2012 г. 

 
 

Споделете тази страница: 

Джафар Панахи и Насрин Сотудех са носители на наградата „Сахаров“ за 2012 г. © European Union 2012 EP и © Handout/afp/ European Union 2012 EP  

Двама ирански активисти — адвокатката Насрин Сотудех и филмовият режисьор Джафар Панахи, са носителите за 2012 г. на наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта на Европейския парламент. Те бяха избрани от председателя Шулц и лидерите на политическите групи в петък сутрин.

„Връчването на наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта на Насрин Сотудех и Джафар Панахи е послание за солидарност и признание към мъж и жена, които не са се сломили от страха и унижението и са избрали да се борят за по‑добра съдба на страната си, рискувайки собствените си съдби. Искрено се надявам, че те ще могат лично да дойдат в Страсбург в Европейския парламент през декември, за да вземат наградата си“, заяви г-н Шулц след срещата.


Председателят на ЕП ще връчи наградата по време на декемврийската сесия на  Парламента в Страсбург.


Насрин Сотудех


Насрин Сотудех, родена през 1963 г., е осъдена иранска адвокатка и защитник на правата на човека. Тя е представлявала арестувани опозиционни активисти след противоречивите президентски избори през 2009 г., малолетни престъпници, осъдени на смърт, жени и граждани, задържани заради убежденията си.


Госпожа Сотудех бе арестувана през септември 2010 г. по обвинения за разпространяване на пропаганда и конспирация срещу държавната сигурност, и продължава да бъде държана в изолация.


Госпожа Сотудех е майка на две деца. Наскоро тя започна гладна стачка в акт на протест срещу издевателствата на държавата над семейството ѝ.


Джафар Панахи


Джафар Панахи, роден през 1960 г., е ирански филмов режисьор, сценарист и монтажист. За първи път получи международно признание с филма си „Белият балон“ на филмовия фестивал в Кан през 1995 г., взимайки наградата Caméra d'Or. Неговите филми често разказват за трудностите, с които се сблъскват децата, бедните и жените.


Джафар Панахи бе арестуван през март 2010 г. и по‑късно бе осъден на шест години затвор и му бе наложена 20‑годишна забрана за режисиране на филми и за напускане на страната. Последният му филм  „Това не е филм“ бе изнесен тайно от Иран за фестивала в Кан през 2011 г. на USB носител, скрит в торта.


Финалистите бяха номинирани от групите на С&Д, АЛДЕ, Зелени/ЕСА, депутатите José Ignacio Salafranca, Elmar Brok и още 11 техни колеги. Другите двама финалисти бяха Алес Беляцки и „Пуси Райът“.


Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта


Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта, наречена на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров, се присъжда от Европейския парламент всяка година от 1988 г. насам, на физически лица или организации, които са направили важен принос към борбата за правата на човека и демокрацията. Наградата е придружена от 50 000 евро.