Мартин Шулц: „Енергийният съюз е исторически проект“ 

Актуализиран: 
 
Изготвен:   
 

Споделете тази страница: 

Минута мълчание в началото на срещата на върха в памет на жертвите на терористичния атентат в Тунис © European Union 2015  

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц приветства плановете за енергиен съюз, определяйки проекта за „исторически наравно само с Общността за въглища и стомана“ в реч пред държавните ръководители на страните от ЕС на 19 март. Г-н Шулц отправи призив за повече енергийна ефективност и диверсификация на доставчиците на енергия: „Зависимостта от само няколко доставчици… ни прави уязвими на тактики от типа „разделяй и владей“ и на заплахи за блокиране на енергийните пътища“, каза той.

Председателят на Парламента подчерта, че наличието на достъпна енергия на приемлива цена е жизненоважно, и отбеляза, че най-евтината и най-чиста енергия е тази, която въобще не е консумирана. Енергийният съюз би могъл да помогне да бъдат създадени работни места и икономически растеж, както и в борбата с климатичните изменения.


Г-н Шулц прикани събралите се държавни ръководители да се заемат с драматичното положение с младежката безработица в Гърция: „Просто не е честно, че млади хора плащат с възможностите си в живота за криза, която не са предизвикали“. Той се обяви за възстановяване на доверието чрез въздържание от непремерени действия и посочи, че ние всички сме жертви на финансовата криза: „Някои плащат, като предоставят данъчните си вноски, за да финансират издаването на гаранции за дълговете на други страни; други плащат, като биват принудени да приемат ограничения в социалната сфера“.


По отношение на координацията на икономическите политики между страните-членки, г-н Шулц изрази подкрепата на Парламента за плановете на Комисията за подобрения в процедурата, включително чрез привличането в по-голяма степен на националните парламенти. „Само ако националните парламенти участват реално с мнение, те ще се ангажират да превърнат Европейския семестър в успех“.


Председателят на ЕП коментира политиката спрямо Русия, като прикани страните-членки да запазят санкциите за действията й срещу Украйна, тъй като те са се доказали като ефективен инструмент за връщането на Русия на масата за преговори. В същото време той се обяви против едностранни санкции от отделни страни-членки: "Ние със сигурност трябва да продължим с нашия подход в две направления: да запазим критичния натиск чрез режима на санкции върху Русия, като в същото време увеличим подкрепата за Украйна".


Г-н Шулц привлече също вниманието към опасната ситуация в Либия: „Възникващият политически вакуум отваря вратите за джихадистки групи и криминални мрежи“.