В памет на Симон Вейл: първата жена председателка на ЕП 

 
 

Споделете тази страница: 

Почина известната феминистка и бивша председателка на Европейския парламент Симон Вейл. Парламентът отдава почит за големия й принос към интеграцията на Европа

Бившата председателка на Европейския парламент Симон Вейл почина на 30 юни на 89-годишна възраст. Преминала през нацистките концентрационни лагери в юношеските си години и превърнала се във важна фигура на феминизма в Европа, тя става първият председател на институцията след първите преки избори през 1979 г. Освен това тя е и първата жена на председателския пост.

Председателят на ЕП Антонио Таяни заяви, че Симон Вейл е била "голям председател на Европейския парламент, съвестта на ЕС, активист срещу антисемитизма и защитник на правата на жените". "Нейното послание за жените и антисемитизма запазва значението си и до днес", посочи г-н Таяни в изявление.

Симон Вейл се ражда на 13 юли 1927 г. в еврейско семейство в Ница, Франция. Заедно със семейството си тя е арестувана през 1944 г. и изпратена в нацистките концентрационни лагери в Аушвиц и Берген-Белзен. Родителите й и брат й умират в лагерите.

През 1974 г. тя става министър на здравеопазването във Франция, а през 1979 г. е избрана за член на Европейския парламент по време на първите преки избори. Новият състав на Парламента я определя за председателка на институцията за период от два години и половина. Така Симон Вейл се превръща в първата председателка на пряко избрания Парламент и първата жена председател на европейска институция.

„Възнамерявам да посветя цялото си време и усилия на задачата, която стои пред нас“, заявява тя на първото заседание на новия Парламент. „Убедена съм, че плурализмът на нашето събрание може да бъде фактор за успеха на нашата работа, а не товар при строителството на Европа“.

От 1982 до 1984 г. г-жа Вейл председателства парламентарната комисия по правни въпроси, а след това е член на комисията по околна среда, обществено здраве и защита на потребителите, комисията по външни работи и подкомисията по права на човека. През 1990 г. тя участва в специалната комисия, занимаваща се с последствията от обединението на Германия.

Г-жа Вейл е била и председателка и заместник-председателка на групата на либералите и демократите в ЕП. През 1993 години тя напуска Европейския парламент и се завръща във френската политика.

През 1981 г. Симон Вейл получава престижната награда „Карл Велики“ за работата си за европейското единство. От 2011 г. пространството пред главната сграда на ЕП в Брюксел носи нейното име.