Пропагандата онлайн: „продължение на методите, използвани през Студената война“ 

 
 

Споделете тази страница: 

Ана Фотига  

Разпространяването на невярна или подвеждаща информация е инструмент за всяване на страх и разделение в обществото. Европейският парламент обсъжда на 22 ноември доклад, призоваващ за противодействие на подобни кампании, провеждани от терористични организации или от страни като Русия. Авторката на доклада Ана Фотига (ЕКР, Полша) е убедена в необходимостта от по-голямо сътрудничество между страните в ЕС и от повече средства за борба с пропагандата.

Какво е влиянието на пропагандата? Съществуват теории за това, което се случи около изборите в САЩ, но възможно ли е пропагандата да повлияе на избори в Европа?


Много неща се случиха след руската агресия в Украйна и анексирането на Крим. Това беше сигнал за пробуждане.


От гледната точка на нас в Централна и Източна Европа, Русия започна да изкривява информацията и да въздейства на медийните пазари много по-рано. Това беше чисто продължение на методите и инструментите, използвани по времето на Студената война.


Разбира се, това оказва влияние върху обществата в ЕС и в други страни. Без съмнение гражданите на САЩ също са цел на руската пропаганда чрез използването на много инструменти като информационния канал Russia Today.


Защо ИДИЛ успяват да достигнат с посланията си младите мюсюлмани в Европа? Как можем да се защитим?


За съжаление, не става въпрос само за младите мюсюлмани. Чрез набор от инструменти те успяха да привлекат хора от различни поколения и различни религии, успяха да ги накарат да приемат вярата им и да запазят радикализацията им.


Аз се срещнах с много представители на министерствата от страните в ЕС - за управляващите е травмиращо да знаят, че младите хора в тяхната страна могат да се обърнат срещу собствената си нация. Това е проблем, който е изключително труден, но ние сме готови да се справим с него и вече имаме подкрепа и на европейско ниво.


Има напреднали технологии за оценка на ситуацията и докладът споменава инструменти за идентифициране на фалшива информация, както и нуждата да се опишат случаите и подходите на радикализация, както и колко често тя има трагични последствия за цели млади семейства.


Имаме инструменти, които са на разположение на всяка страна в ЕС, за наблюдение на социалните медии и на случаите на радикализация. Разбира се, това изисква много усилия, но ние сега сме наясно с нещата благодарение на много откритото сътрудничество и на информацията, идваща от страните-членки.


Финансирането обаче остава проблем. Ние трябва да инвестираме много повече в тези кампании за борба с радикализацията.


Докладът на ЕП за противодействие на пропагандата ще бъде гласуван в пленарна зала на 23 ноември.