Парламентът връчва наградата “Сахаров“ за 2017 г. на опозицията във Венецуела 

 
 

Споделете тази страница: 

Представители на демократичната опозиция във Венецуела ще получат наградата „Сахаров“ на ЕП на 13 декември. Проследете церемонията в Страсбург на живо.

Политическата криза във Венецуела

 

Венецуела преживява тежка политическа и икономическа криза. Растящата инфлация оставя милиони хора в затруднения да закупят основни храни и лекарства. Над 120 души са загинали от началото на годината в улични сблъсъци и демонстрации срещу правителството на Николас Мадуро.

 

Националното събрание, в което опозицията имаше мнозинство, бе лишено от правомощия, а според неправителствената организация „Foro Penal Venezolano" (Венецуелски наказателен форум), в страната има около 300 политически затворници.

 

Признание за хората във Венецуела

 

На 26 октомври председателят на Парламента Антонио Таяни и лидерите на политическите групи присъдиха наградата „Сахаров“ за свободата на мисълта на опозицията в страната, която се противопоставя на режима на Мадуро. Тук се включват Националното събрание, представлявано от неговия председател Хулио Борхес, и всички политически затворници в списъка на „Foro Penal Venezolano“, представлявани от Леополдо Лопес, Антонио Ледесма, Даниел Себайос, Йон Гойкоечеа, Лорент Сале, Алфредо Рамос и Андреа Гонсалес.

 

„Наградата е не само признание за смелата борба на демократичната опозиция във Венецуела, но и израз на близостта и уважението на Европейския парламент към хората в страната: към всички онези, които са несправедливо хвърлени в затвора, защото са изразили мнението си; към всички онези, които се борят ежедневно да оцелеят заради един брутален режим; към всички семейства, които жалеят, защото за загубили близките си през месеците на непрекъснати протести за свобода“, заяви г-н Таяни при обявяването на решението.

 

Награждаването

 

В сряда на церемонията в Страсбург ще присъстват Хулио Борхес, Антонио Ледесма и членове на семействата на политически затворници. Награждаването ще започне в 13 часа българско време. Можете да го проследите на уебсайта на ЕП и на страницата ни във Facebook.

 

След церемонията ще се проведе пресконференция, а представители на опозицията ще участват в интервю на живо във Facebook от 17 часа българско време.

 

Наградата „Сахаров“

 

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта се присъжда всяка година от Европейския парламент. Тя е учредена през 1988 г., за да почете усилията на личности и организации, борещи се за права на човека и за основните свободи, и носи името на съветския физик и дисидент Андрей Сахаров. Сред носителите са Нелсън Мандела и Малала Юсуфзай.