Европейските избори през 2019 г.: дайте своя глас за бъдещето на Европа 

Актуализиран: 
 
Изготвен:   
 

Споделете тази страница: 

От 23 до 26 май 2019 г. хората в Европа ще изберат своите представители в Европейския парламент. Това е моментът да заявите своята позиция за бъдещето на ЕС.

Европейският парламент организира кампания "Този път ще гласувам" за стимулиране на гласуването на изборите.  

Чрез гласа си на европейските избори гражданите ще имат възможност да определят имената на 751 депутати, които ще представляват техните интереси на европейско ниво.

Как ще се проведат изборите

Макар че изборите се провеждат едновременно във всички страни от ЕС, някои правила се различават в отделните страни. Например, денят на изборите в България по традиция е неделя, но в Холандия изборите се провеждат в четвъртък. Повече информация можете да намерите на нашия уебсайт, обясняващ процедурите за гласуване.

Някои страни са наложили ограничения за възможността на свои граждани да гласуват от чужбина - България например допуска гласуване само ако сте живели в последните три месеца преди изборите в страна от ЕС.

Актуална практическа информация за гласуването ще бъде разгласена от националните органи, отговарящи за провеждането на изборите. В случая с България това е Централната избирателна комисия.

Вижте също така инфографика на Изследователската служба на ЕП, която обобщава различията в изборните правила в ЕС.

На нашия блог ще публикуваме интересни данни и новини от дните преди изборите и самия изборен ден.

Какъв е залогът

Гласуването на европейските избори Ви дава възможност да изразите позицията си по посоката, която следва да поеме Европа по въпроси като международната търговия, сигурността, промените в климата и стимулирането на икономиката.

Заедно с националните правителства, представени в Съвета, депутатите в Европейския парламент вземат решения за новото законодателство. Те също така осъществяват контрол над работата на другите институции на ЕС.

Всички тези политики засягат важни аспекти от нашето ежедневие. Посетете нашия уебсайт „Какво прави Европа за мен“ и научете как работата на ЕС носи ползи за Вас и за Вашия регион.

Ако искате да следите какви са прогнозите за състава на следващия Парламент, можете да намерите тук редовно актуализирани социологически данни.

На изборната вечер ще публикуваме резултатите от изборите за целия Европейски съюз и това как ще изглежда новият Парламент. Уебсайтът ни за резултатите представя данните и от предишните избори.

Европа засяга всички нас

Всеки има свои основания да гласува. Какви са Вашите? Вижте някои от основните причини защо това е важно и споделете своята гледна точка с приятели.

В цялото разнообразие от аргументи на преден план изпъква един - обединена Европа принадлежи на всички нас. Гласуването е първа стъпка към гарантиране на бъдещето на европейската демокрация. Затова Ви приканваме да се включите към инициативата „Този път ще гласувам“ и да убедите и други хора около Вас да направят същото.

В цяла Европа се организират събития, които подчертават значението на гласуването. Вижте какво предстои във Вашия регион.

Ако сте готови да отделите няколко часа на месец, присъединете се към екипа и помогнете за засилване на гражданското участие на изборите!

За да имате под ръка достъп до всичко относно европейските политики и да бъдете информирани за новини и събития, свалете нашето приложение за мобилни телефони "Citizens’ App".