Европейските избори през 2019 г.: какво следва (инфографика) 

Актуализиран: 
 
Изготвен:   
 

Споделете тази страница: 

Какво предстои след изборите за новия Европейски парламент? Запознайте се със следващите стъпки от нашата инфографика.

Научете как ще бъдат избрани председателят и членовете на Европейската комисия  

Между 23 и 26 май европейците гласуваха за своите 751 представители в Европейския парламент. След изборите евродепутатите ще имат възможност да определят председателя и състава на следващата Европейска комисия.

Европейските политически партии номинираха водещи кандидати, които се борят за поста на председател на Комисията. Въз основа на резултатите от изборите ръководителите на страните в ЕС ще предложат кандидат за този пост. Парламентът е заявил, че няма да приеме кандидат, който не е бил номиниран като водещ кандидат от политическите партии.

Преди първото пленарно заседание на новия Парламент, което започва на 2 юли, депутатите ще трябва да решат дали искат да се присъединят към някоя политическа група и коя точно. В предишния мандат имаше 8 политически групи в ЕП.

На първото пленарно заседание депутатите ще изберат председател и заместник-председатели на Парламента.

На второто пленарно заседание, отново през юли, се очаква да се проведе гласуване за новия председател на Комисията.

След това страните членки ще могат да правят предложения за еврокомисари. Кандидатите ще бъдат изслушани от парламентарните комисии, в чиито компетенции влиза съответният ресор. След това Парламентът ще гласува дали да даде одобрение на целия състав на Комисията.

Новата Европейска комисия би трябвало да започне работа от 1 ноември.