Дебат за европейските избори: водещият кандидат Франс Тимерманс 

 
 

Споделете тази страница: 

Франс Тимерманс е кандидат за председател на Европейската комисия. Той ще участва в дебата на живо на Евровизия, който ще се състои в Парламента на 15 май.

Франс Тимерманс е номиниран от Партията на европейските социалисти (ПЕС). Той е от Нидерландия и е на 58 години. Завършва френска филология в Университета „Радбауд“ през 1985 г. От 1998 до 2007 г. е депутат в нидерландския парламент.

От 2007 до 2010 г. Франс Тимерманс е министър по европейските въпроси в Нидерландия, а от 2012 до 2014 г. е министър на външните работи. От 2014 г. той заема длъжността на първи заместник-председател на Европейската комисия.

Партията на европейските социалисти е свързана с групата на социалистите и демократите в Европейския парламент.

Дебатът между кандидатите в Парламента

Европейските политически партии предлагат кандидати за поста на председател на Комисията преди изборите на 23-26 май. Водещият кандидат, номиниран от Съвета и събрал мнозинство от гласовете в Парламента, ще бъде избран за председател на Европейската комисия с гласуване на евродепутатите.

Тази система бе използвана за пръв път през 2014 г. при избирането на настоящия председател на Комисията Жан-Клод Юнкер.

Дебатът между водещите кандидати в Европейския парламент е възможност за тях да представят своите позиции по широк спектър от въпроси. Той ще се проведе на 15 май от 22 часа българско време.

Редът, в който кандидатите ще говорят, бе определен с жребий.

Някои политически партии са номинирали повече от един кандидат за председател на Комисията, но всички са посочили само един кандидат, който да ги представлява на дебата.

Франс Тимерманс