Италианско радио шоу печели Младежката награда „Карл Велики“ за 2019 г. 

 
 

Споделете тази страница: 

Младежката награда „Карл Велики“ бе присъдена тази година на италианското радио щоу „Еврофоника ИТ“, в което млади хора споделят своите истории за Европа.

Представителки на отличените проекти (отляво надясно): Чанан Ясар (Австрия), Яника Ронквист (Финландия), Сара Пенге (Италия)  

При връчването на наградата на 28 май в Аахен, Германия, заместник-председателят на Европейския парламент Райнер Виланд заяви: „Еврофоника е идеалният пример как да приближим институциите на Европейския съюз към хората. Това шоу разяснява как работи ЕС и подобрява условията за гражданско участие“.

Конкурсът, организиран от Европейския парламент и Международната фондация за наградата „Карл Велики“, награждава всяка година проекти на млади хора на възраст между 16 и 30 години, които допринасят за разбирателството между европейци от различни страни.

В надпреварата участват подбрани проекти от 28-те държави-членки на ЕС. Представителите на националните проекти получават диплома и медал и са поканени да присъстват при връчването на Международната награда „Карл Велики“ на 30 май. Тази година е отличен генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Тримата лауреати на Младежката награда „Карл Велики“ за 2019 г. са:

Първа награда - Еврофоника ИТ (Италия)

Еврофоника ИТ е радио шоу на Асоциацията на университетските радиостанции, което дава думата на студенти и студентски медии. Редакторският екип включва млади хора от Франция, Италия, Испания, Португалия, Гърция и Германия. Шоуто излъчва веднъж месечно от Европейския парламент в Страсбург.

Втора награда - Вашето европейско гражданство (Европейски младежки парламент) (Финландия)

Проектът дава възможност на младите хора да научат по интересен начин повече за процеса на вземане на решения в ЕС и европейските култури. Организират се лекции за ЕС в училищата, както и международни срещи за обсъждане на европейски теми.

Трета награда - Мюсюлмани срещу антисемитизма (Австрия)

Пилотният проект „Мюсюлмани срещу антисемитизма“ на Мюсюлманското младежко движение в Австрия цели борба с проблема с антисемитизма. Организират се срещи с експерти и възможности за дискусии между мюсюлмани и евреи с идеята за изграждане на споделена австрийска и европейска идентичност.

Следете новините в социалните мрежи относно Младежката награда „Карл Велики“ с хаштаг #ECYP2019.