Седем политически групи в началото на мандата на Парламента 

 
 

Споделете тази страница: 

Европейският парламент започна мандата си на 2 юли със седем политически групи. Прочетете повече за тях и за техните лидери.

Разпределение на местата в Европейския парламент по политически групи в началото на новия мандат. NI - депутати извън групите в ЕП 

Политическите групи в Парламента са обединения на депутати от различни държави, които споделят сходни идеи и виждания.

Според правилата на Парламента за сформирането на група са нужни поне 25 депутати от поне една четвърт от държавите членки (т.е. седем).

За депутатите не е задължително да се присъединят към която и да е от групите. Към момента 57 членове на Парламента ще останат извън съществуващите групи.

В същото време политическите групи имат определени предимства - те определят дневния ред на Парламента, получават повече време за изказвания в пленарна зала, разполагат със свой персонал и бюджет за организиране на срещи и разпространение на информация. Групите също така определят състава на парламентарните комисии и делегации.

По всяко време на мандата могат да бъдат сформирани нови политически групи, но за момента седем отговарят на условията в Правилника за дейността на ЕП. По-долу те са изброени според броя на членовете им:

Политическа група

Председател или съпредседатели

Брой членове

Група на Европейската народна партия (ЕНП)

Манфред Вебер (Германия). Г-н Вебер започва четвъртия си мандат като депутат в ЕП. Той е начело на групата от 2014 г.

182

Група на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент (С&Д)

Ираче Гарсия (Испания). Депутат от 2004 г.

154

Група „Обнови Европа“

Дачиан Чолош (Румъния). Това е неговият първи мандат като депутат в ЕП. Преди това той е бил министър-председател на Румъния (2015-2016 г.) и еврокомисар по земеделието (2010-2014 г.).

108

Група на Зелените/Европейски свободен алианс (Зелени/ЕСА)

Съпредседатели Ска Келер (Германия) и Филип Ламбертс (Белгия). Г-жа Келер е депутат в ЕП от 2009 г. и съпредседател на групата от 2016 г. Г-н Ламбертс е депутат от 2009 г. и съпредседател от 2014 г.

74

Идентичност и демокрация (ИД)

Марко Дзани (Италия). Депутат в ЕП от 2014 г..

73

Европейски консерватори и реформисти Reformists (ECR)

Съпредседатели Ришард Легутко (Полша) и Рафаеле Вито (Италия). Г-н Легутко е депутат от 2009 г. и съпредседател на групата от 2017 г. Г-н Фито е бил депутат в ЕП през 1999-2000 г. и от 2014 г.

62

Конфедеративна група на Европейската обединена левица - Северна зелена левица (ЕОЛ/СЗЛ)

Манон Обри (Франция), депутат в ЕП за първи път, и Мартин Ширдеван (Германия), депутат от 2017 г.

41


Научете повече за размера на политическите групи в настоящия и предишни мандати на Парламента на нашата страница за резултатите от изборите.