Изслушвания на кандидатите за комисари: Парламентът преценява новата Комисия 

 
 

Споделете тази страница: 

Преди новите еврокомисари да могат да заемат постовете си, те трябваше да преминат през публични изслушвания в Европейския парламент през септември и октомври.

Кандидатите за комисари ще бъдат поканени да представят вижданията си пред депутатите и да отговорят на техните въпроси  

На 23-26 май над 200 000 000 граждани на ЕС гласуваха и дадоха силен демократичен мандат на своите представители в Европейския парламент. По време на изслушванията те имаха възможност да се запознаят с кандидатите за нови членове на Европейската комисия,  да изслушат техните идеи по въпросите, които вълнуват хората, и да преценят тяхната готовност за конкретни действия. На базата на тези изслушвания Парламентът ще реши дали да одобри започването на мандата на Комисията.

Парламентът вече избра Урсула фон дер Лайен за следващ председател на Комисията и през октомври-ноември трябваше да прецени способностите на предложения от нея екип да осъществи ангажиментите, поети от г-жа фон дер Лайен пред депутатите.

Как протичат изслушванията

След като Съветът одобри крайния списък на кандидатите за комисари, г-жа фон дер Лайен представи своя тим, включително разпределението на ресорите.

Парламентът организира изслушвания на предложените кандидати, за да направи оценка на техните умения и квалификации за постовете, които се очакваше да заемат.

Всеки кандидат бе поканен на тричасово изслушване пред парламентарните комисии, които се занимават с неговия ресор. След изслушването, което бе предавано на живо онлайн, комисиите на ЕП изготвиха своята оценка за кандидата. Оценката след това се финализира от Председателския съвет, включващ председателя на Парламента и лидерите на политическите групи.

Понякога изслушванията водят до оттеглянето на кандидат или промяна в ресорите. През 2014 г., например, словенската кандидатка за ресора енергетика Аленка Братушек оттегли кандидатурата си след отрицателна оценка от парламентарните комисии по енергетика и околна среда.

След приключването на изслушванията Парламентът трябва да гласува официално одобрение на целия състав на Комисията. Това би позволило на новите еврокомисари да започнат работа. Процесът като цяло осигурява легитимност на действията на бъдещия изпълнителен орган на ЕС.