Какво предстои в Страсбург: Европейски зелен пакт, Иран, Брекзит 

 
 

Споделете тази страница: 

Пътят към неутрална спрямо климата икономика, напрежението в Персийския залив и правата на гражданите след Брекзит са теми в първата пленарна сесия за 2020 г.

Депутатите ще изложат вижданията си за новия амбициозен план на ЕС за постигане на нулеви въглеродни емисии до 2050 г. Резолюция за плана, наречен Европейски зелен пакт, ще бъде гласувана в сряда.


Във вторник Европейската комисия ще представи в пленарна зала предложенията си за привличане на частни и публични инвестиции за финансиране на прехода към устойчива икономика и за подкрепата на регионите и индустриите, които ще претърпят промени в тази връзка.


Актуалните външнополитически въпроси ще бъдат обсъдени във вторник следобед, включително ситуацията в Иран и Ирак, както и в Либия.


В сряда депутатите ще гласуват резолюция, призоваваща за по-добра защита на правата на европейските граждани, които живеят и работят във Великобритания, след оттеглянето на страната от ЕС


През октомври в Китай ще се проведе конференция на ООН за биоразнообразието, на която се очаква сключването на световно споразумение за съхраняването и възстановяването на видове и местообитания. Парламентът ще изрази позицията си по темата в четвъртък.


Приоритетите на новото хърватско председателство на Съвета на ЕС ще бъдат тема на пленарен дебат във вторник.


Парламентът също така ще одобри позицията си относно организирането на Конференция за бъдещето на Европа, която ще подготви предложения за промени в начина на функциониране на Европейския съюз.