Сасоли за коронавируса: Моментът е сериозен, Парламентът няма да стои и да гледа 

 
 

Споделете тази страница: 

Европейският съюз трябва да поведе рестартирането на икономиката след кризата с коронавируса, заяви председателят на Парламента пред лидерите на страните в ЕС.

Председателят на Парламента Давид Сасоли говори по видеовръзка пред държавните ръководители  

В изявление в началото на видео конференция на държавните ръководители на 26 март Давид Сасоли изтъкна нуждата от здравни мерки за овладяване на епидемията, но също така посочи, че трябва да се мисли и за рестартиране на икономиката, опазване на работните места и защита на социалния модел.


"Вече знаем със сигурност, че епидемията на коронавируса ще задейства безпрецедентно свиване на европейската икономика в момент, в който тя вече страда от нисък растеж и прекалено ниска инфлация. Не можем да си позволим тежката здравна криза, която преживяваме, да се развие във финансова, икономическа, социална и политическа криза".


Председателят на Парламента изтъкна важните мерки, които ЕС предприема, като пакета, предложен от Европейската комисия, но добави, че е нужно да се приемат нови инструменти. Той се застъпи за увеличаване на капитала на Европейската инвестиционна банка, за да може тя да окаже по-голяма подкрепа на малкия и средния бизнес.


Друга инициатива, за която Давид Сасоли призова, е издаването на общи дългови книжа. Това "ще ни позволи да наберем средства на пазара при едни и същи условия за всички и да финансираме политиките, които са нужни за рестартиране на ЕС след тази епидемия".


"Никой не трябва да прави крачка назад. Всеки един трябва да се чувства ангажиран със защитата на нашите страни. Тази криза или ще разкрие нашата истинска способност да изградим бъдещето на Европа, или ще означава поражението на европейския проект", каза Сасоли.


Председателят на Парламента посочи, че е важно европейските институции да продължат работата си. “Трябва да докажем на нашите граждани, че Европейският съюз е отговорът на тази извънредна ситуация и на кризата, която ще последва.”


“Парламентът ще остане отворен и се надяваме скоро да разполагаме с нужните мерки, по които да гласуваме. Моментът е сериозен и Парламентът няма да стои и да гледа”, каза Давид Сасоли.