Състоянието на ЕС: депутатите разискваха мерки за по-успешна Европа 

 
 

Споделете тази страница: 

Дебатът за състоянието на ЕС на 16 септември се съсредоточи върху плановете за справяне с промените в климата, миграцията, заплахите за здравето и расизма.

Речта на председателя на Комисията


В първото си годишно изявление за състоянието на Европейския съюз председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен представи пред Парламента редица нови инициативи.


Сред тях бяха мерки за премахване на пречките пред единния пазар в Европа, нова стратегия за свободно придвижване в Шенгенското пространство, предложение за намаляване на емисиите с поне 55% до 2030 г. и за инвестиции в цифрови технологии. Процесът на вземане на решения също трябва да бъде ускорен според нея.


По отношение на външната политика, г-жа фон дер Лайен изтъкна нуждата от сътрудничество в международните организации, но също така подчерта, че ЕС трябва да поведе реформирането на Световната здравна организация и Световната търговска организация. Макар че Китай е важен партньор по въпроси като промените в климата, това не трябва да спира ЕС да повдига темата за човешките права, заяви тя.


Председателят на Комисията посочи, че кризата с коронавируса е показала ясно, че Европа се нуждае от силен съюз в здравната област. „Време е да превърнем това в реалност. Трябва да извлечем първите уроци от здравната криза“.


Тя също така се обяви за засилване на мерките по отношение на миграцията. „Миграцията е европейско предизвикателство и цяла Европа трябва да свърши необходимото“, каза г-жа фон дер Лайен.


Председателят на Комисията обяви план за борба срещу расизма и езика на омразата. Тя също така заяви подкрепа за правата на хората с различна сексуална ориентация и за взаимното признаване на семейните отношения между страните от ЕС.


„Бъдещето е такова, каквото го направим. Европа ще бъде такава, каквато я искаме. Трябва да спрем да се опитваме да я разрушим и да работим, за да я изградим, да я направим по-силна и да създадем света, в който искаме да живеем“, каза в заключение г-жа фон дер Лайен.

Дебатът за състоянието на ЕС с председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен  

Реакциите на депутатите


Депутатите като цяло изразиха подкрепа за новите инициативи, обявени от председателя на Комисията, но също така подчертаха области, в които ЕС трябва да фокусира усилията си.


Манфред Вебер (ЕНП, Германия) заяви, че създаването на работни места е приоритет: „В Италия например 40% от младите хора са безработни. Не можем никога да приемем още едно загубено поколение в днешния Европейски съюз“. „Можем да използваме парите от фонда за възстановяване само веднъж и нашият приоритет трябва да бъде бъдещето на младото поколение на Европа“, добави той. Г-н Вебер подчерта и нуждата ЕС да говори с един глас по външнополитически въпроси. По отношение на Беларус той заяви: „Нека хората на улиците в Минск видят, че Европа е на тяхна страна“.


Председателят на групата на С&Д Ираче Гарсия Перес (Испания) се обяви в подкрепа на данък върху финансовите транзакции: „Само по този начин ще можем да инвестираме в екологичния преход и в социалното приобщаване, без да изоставяме никого“. Тя изрази задоволство от новообявената цел за намаляване на емисиите, но посочи, че „хората са част от прехода, затова се нуждаем от стратегия за борба с бедността, включително бедността сред децата“. Г-жа Гарсия Перес изтъкна нуждата от определяне на минимална заплата - инициатива, спомената от г-жа фон дер Лайен.


Дачиан Чолош (Обнови Европа, Румъния) заяви, че Европа е постигнала значим напредък в последните месеци: „Няма съмнение, че планът за възстановяване е историческа стъпка напред и той въплъщава силата на ЕС и нашата способност да превъзмогваме заедно кризите“. Той обаче подчерта нуждата от съобразяване с върховенството на закона като ключов принцип, за да се запази доверието на хората: „Финансовите интереси на ЕС трябва да бъдат защитени от корупция и от конфликти на интереси“. Г-н Чолош похвали също така плановете на Комисията в дигиталната сфера.


Никола Баи (ИД, Франция) изрази съжаление за липсата на мерки за пазарна защита по време на здравната криза и заяви, че строгите правила в екологичната сфера отслабват конкурентоспособността на европейските компании: „Това не помага за независимостта и просперитета на Европа, по-скоро я прави по-уязвима на световната сцена“.


Ска Келер (Зелени/ЕСА, Германия) отправи критики за условията на посрещане на мигранти на външните граници на ЕС. „Намираме се в срамно състояние... и то е наша колективна отговорност като европейци“, каза тя и призова Комисията да настоява пред страните членки за адекватни условия и „да направи главен приоритет оказването на помощ на хора в нужда“. Тя приветства заявената цел за 55% намаление на емисиите до 2030 г.: „С климата не може да се водят преговори, затова по-добре да действаме бързо“.


Ришард Легутко (ЕКР, Полша) заяви, че последното десетилетие е било тежко за ЕС и че днес той е по-зле, отколкото преди 10 години. „Всяка година през последното десетилетие ние чуваме от всеки един председател на Комисията, че ни очаква блестящо бъдеще и че славните дни за ЕС са точно зад ъгъла, стига, разбира се, Европейската комисия и европейските институции да получат още правомощия... Все по-малко хора в Европа приемат това послание сериозно“.


Манон Обри (ЕОЛ/СЗЛ, Франция) разкритикува речта за състоянието на ЕС за това, че в нея не е била спомената липсата на солидарност в ЕС, за което свидетелстват данъчните убежища и проблемите с върховенството на закона в Полша и Унгария. Тя също така заяви, че целта за намаляване на емисиите с 55% не е достатъчна. „За да се справим с предизвикателствата пред нас, трябва да променим всичко. Нашият единствен акцент следва да бъдат околната среда и социалните аспекти“, каза тя и прикани за данъчна справедливост и край на данъчните убежища в Европа.


В отговор на изказванията на депутатите г-жа фон дер Лайен каза, че следващата седмица ще представи законодателно предложение за миграцията и се обяви за конструктивен подход. „Всяка година в Европа идват два милиона души и 140 000 бежанци, би следвало да можем да се справим с това“. По отношение на върховенството на закона тя заяви, че Комисията предприема „най-систематичния и всеобхватен подход в нашата история“.