Темите тази седмица в Парламента: Беларус, миграция, младежка безработица 

 
 

Споделете тази страница: 

Депутатите ще посрещнат белоруския опозиционен лидер Светлана Тихановска, ще обсъдят предложение на Комисията за миграцията и ще разискват достъпа до ваксини.

Депутатите заседават в парламентарни комисии през седмицата  

Беларус


Опозиционният кандидат на президентските избори в Беларус Светлана Тихановска ще участва на заседание на външната комисия в ЕП в понеделник. Депутатите ще одобрят препоръки как ЕС следва да преразгледа отношенията си с Минск след съмнителните избори и бруталната разправа с протестиращите.


Наблюдение на върховенството на закона


Парламентарната комисия по граждански свободи ще се произнесе по създаването на постоянен механизъм за наблюдение на върховенството на закона във всички страни от ЕС. В пленарна резолюция миналата седмица Парламентът изтъкна нарушенията в тази област в Полша.


Пакт за миграцията


В четвъртък комисията по граждански свободи ще обсъжда нови предложения за политиката на ЕС за миграция и предоставяне на убежище със заместник-председателя на Европейската комисия Маргаритис Схинас и комисаря по вътрешните работи Илва Йохансон. Очаква се Комисията да представи своите предложения в сряда, както обяви председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен в речта си за състоянието на ЕС.


Борба с младежката безработица


Парламентарната комисия по заетост ще гласува резолюция в понеделник, призоваваща за укрепване на Гаранцията за младежта и за увеличаване на средствата за борба с младежката безработица, която расте в резултат от пандемията.


Ваксини


На публично изслушване, организирано от комисиите по обществено здраве и промишленост във вторник, ще бъде разисквано осигуряването на достъп до ваксини срещу COVID-19. Учени и представители на производители, гражданското общество и Европейската агенция за лекарствата ще говорят за предизвикателствата при клиничните изпитания, производството и дистрибуцията.


Ден на многоезичието


В събота Парламентът ще отбележи Денят на многоезичието и отправя покана за участие в семинар онлайн. Той ще повдигне завесата за работата на устните и писмени преводачи, които правят възможно функционирането на институцията на 24 официални езика.