Депутатите за Брекзит: Сделка с Лондон не бива да застрашава ценностите на ЕС 

 
 

Споделете тази страница: 

В пленарен дебат депутатите подчертаха, че нуждата от споразумение за бъдещите отношения с Великобритания не следва да застрашава ценностите и интересите на ЕС.

Пленарният дебат за срещата на върха на 15-16 октомври акцентира върху темата за бъдещите отношения с Великобритания  

Парламентът обсъди темата за Брекзит на 21 октомври в рамките на дискусия относно срещата на върха на ЕС, провела се на 15-16 октомври.


Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел откри дебата с думите, че ЕС иска да развива тясно партньорство с Лондон, но не и ситуация, в която Великобритания получава достъп до единния пазар и възможност да се отклонява от стандартите и правилата на ЕС. „Не може и да имаш тортата, и да я изядеш“, припомни той известната английска поговорка.


Главният преговарящ от името на ЕС Мишел Барние заяви, че Европейският съюз ще продължи да преследва взаимноизгодно споразумение. „Подходът на Европейския съюз към тези преговори не се е изменил въобще и няма да се измени до последния ден и дори тогава. Ще останем спокойни, конструктивни и ще се отнасяме с уважение, но ще запазим твърдост и решителност относно защитата на принципите и интересите на всяка страна членка и на самия ЕС“.


Споразумението за оттегляне следва да бъде спазвано


Повечето изказали се депутати подчертаха нуждата от споразумение, което отговаря на европейските интереси и ценности, и настояха за спазване от британска страна на вече постигнатите договорености.


Ираче Гарсия Перес (С&Д, Испания) посочи, че не трябва да се сключва споразумение на всяка цена: „Г-н Барние, Вие имате подкрепата на С&Д в усилията Ви за постигане на най-добрите възможни отношения с Великобритания. Но нека не постигаме това на цената на вътрешния пазар например. Не трябва да приемаме изкривяване на правилата за оказване на държавна помощ или социален и екологичен дъмпинг“.


На сходно мнение беше и Ска Келер (Зелени/ЕСА, Германия). Тя изтъкна, че времето за постигането на споразумение е малко, тъй като британското правителство реши да не иска удължаване на срока за преговори, но предупреди, че „ние не можем да приемем сделка, която ще застраши единния пазар, социалните права или екологичните стандарти“.


Дачиан Чолош (Обнови Европа, Румъния) каза, че отношенията с Великобритания са достигнали „критична точка“ и призова Великобритания да спре да бави намирането на компромис. ЕС иска и се нуждае от силно партньорство с Великобритания, но за да се случва това, Лондон трябва да бъде „сериозен партньор“, заяви той. „Ние няма да ратифицираме никакво търговско споразумение, докато не бъде изпълнено изцяло споразумението за оттегляне, особено протокола за Северна Ирландия“.


Дерк Ян Епинк (ЕКР, Нидерландия) акцентира върху положението на риболовната индустрия, ако не бъде постигнато споразумение. „Ще се отнася до рибарството, мисля, че позициите на двете страни са особено отдалечени“. Той предложи при неуспех на преговорите да се премине към двустранни преговори, които биха били от особено значение за малки страни с голям риболовен сектор.


Никола Баи (ИД, Франция) каза, че липса на споразумение ще се отрази много по-зле на ЕС, отколкото на Великобритания. „Позицията на Брюксел винаги е била да се накажат хората във Великобритания“ за решението им да напуснат, заяви той.


Планът за възстановяване от кризата


Депутатите разискваха и други въпроси, обсъждани на срещата на върха, включително отговора на пандемията от COVID-19 и бюджета на ЕС за 2021-2027 г.


„Развитието на събитията от последните дни показва, че кризата с коронавируса не е краткосрочна криза“, заяви Зигфрид Мурешан (ЕНП, Румъния). Той потвърди желанието на своята група за бързо одобрение на дългосрочния бюджет на ЕС и на фонда за възстановяване, за да могат те да започнат да действат от 1 януари 2021 г.


Тежестта на здравната криза изисква амбициозен бюджет на ЕС, който е способен да защити общественото здравеопазване, обществото и икономиката, каза Димитрис Пападимулис (ЕОЛ/СЗЛ, Гърция). Той се обърна към председателя на Европейския съвет Шарл Мишел с призив: „Спрете да тормозите Европейския парламент и да ни обвинявате с фалшиви новини, че ние блокираме постигането на споразумение за бюджета. За да има споразумение, Съветът трябва да се приближи към позицията на Парламента“.