Темите на предстоящата сесия: потребителски права, промишлена стратегия, медии 

 
 

Споделете тази страница: 

Правата на потребителите, подкрепата на ЕС за промишления сектор и свободата на медиите са в центъра на вниманието на пленарната сесия на 23-26 ноември.

Защита на потребителите


Депутатите искат да направят икономиката по-устойчива и да насърчат продължителното използване на продуктите. Затова те ще гласуват резолюция в сряда, призоваваща за укрепване на правото на поправка и за борба с практики, които умишлено съкращават живота на продуктите.


Те също така ще призоват за засилване на мерките на европейско ниво за подобряване на безопасността на продуктите и защита на гражданите.


Ще бъдат гласувани нови правила, които целят да дадат възможност на групи потребители да завеждат колективни искове на национално и европейско ниво. Резултатите от гласуването ще бъдат обявени в сряда.


Промишлена стратегия


В понеделник ще бъде разисквана бъдещата промишлена стратегия на ЕС. Текст, който ще бъде подложен на гласуване в сряда, настоява за включване на повече мерки за излизане на предприятията от кризата с COVID-19 и за акцент в дългосрочен план върху прехода към екологосъобразна и цифрова икономика.


Свобода на медиите


Свободата на медиите в ЕС ще бъде тема на дебат в понеделник, като сред разискваните въпроси се очаква да бъдат безопасността на журналистите, рискът от политическа намеса в тяхната работа, дезинформацията и ролята на интернет платформите.


В сряда депутатите ще разискват намесата от Унгария в медиите в Словения и Северна Македония.


Цифрови услуги в правосъдието


Нови правила, които Парламентът ще гласува във вторник, целят да улеснят достъпа на гражданите до правосъдната система чрез въвеждане на цифрови решения.


Среща на върха на ЕС


Преди следващата среща на върха на ЕС на 10-11 декември Парламентът ще обсъди въпроси като бюджета за 2021-2027 г. и обвързването му с върховенството на закона, ваксините срещу COVID-19, целите на ЕС относно климата и борбата с тероризма. В дебата в сряда ще вземе участие председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен.


Научете какво прави ЕС за икономическото възстановяване след кризата с коронавируса.


Подкрепа за бездомните хора


В понеделник Парламентът ще гласува резолюция, настояваща за оказване на помощ на бездомните хора в ЕС.


Други теми


Сред другите теми на пленарната сесия са:

  • основните права в ЕС;
  • нова стратегия за фармацевтичната индустрия;
  • правото на аборт в Полша;
  • финансова помощ от 823 млн. евро за осем държави членки, пострадали от природни бедствия
  • положението в окупираната от Турция северна част на Кипър