Темите на изминалата сесия: възстановяване, ваксини, кръгова икономика 

 
 

Споделете тази страница: 

На пленарната си сесия през февруари депутатите одобриха ключовия инструмент на ЕС за възстановяване от кризата с COVID-19 и обсъдиха ситуацията с ваксините.

Възстановяване от COVID-19


Механизмът за възстановяване и устойчивост, създаден да помогне на страните в ЕС за преодоляване на последиците от пандемията, получи одобрението на Парламента. Той ще осигури 672,5 млрд. евро за публични инвестиции и реформи.


Ваксинации


ЕС трябва да продължи съгласуваните си усилия за борба с пандемията от COVID-19 и да направи нужното за увеличаване на производството на ваксини, заявиха депутатите по време на пленарен дебат.


Младите хора и спортът


В приет доклад депутатите поискаха Комисията и страните в ЕС да направят повече за предотвратяване на отрицателните ефекти от кризата върху младите хора и спорта.


Мерки за авиационния сектор


Парламентът прие нови правила за използване от авиокомпаниите на слотове за излитане и кацане на летищата, за да предотврати осъществяването на празни полети. Мерките са продължение на разпоредби, приети в началото на кризата.


Кръгова икономика


Депутатите призоваха за засилване на рециклирането и за обвързващи цели за намаляване на използването на суровини и на въздействието на потреблението върху околната среда към 2030 г. Докладът бе в отговор на предложения от Комисията план за действия за кръговата икономика.


Намаляване на неравенството


За справяне с неравенството и бедността сред работещите Парламентът призова за повишаване на минималните работни заплати над прага на бедността, утвърждаване на равноправни условия на труд за работещите през онлайн платформи и налагане на по-добър баланс между професионалния и личния живот.

Трафик на хора


В доклад депутатите се обявиха за засилване на борбата срещу трафика на хора и защита на жертвите.


Социални мрежи и демокрация


Европейският съюз трябва да регламентира дейността на социалните мрежи, за да защити свободата на изразяване и да ограничи разпространението на опасно съдържание, настояха повечето изказали се на пленарен дебат за въздействието на социалните мрежи върху демокрацията.


Русия


Депутатите отправиха критики към Съвета за липсата на адекватен отговор на агресивната политика на Русия и към ръководителя на външната политика на ЕС Жозеп Борел относно посещението му в Москва.


Мианмар


Парламентът призова за възстановяване на демокрацията в Мианмар и поиска безусловното освобождаване на всички незаконно арестувани след военния преврат в страната.