Давид Сасоли за пандемията: „Не може да се върнем към ситуацията преди“ 

 
 

Споделете тази страница: 

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли защити общия подход към ваксинациите срещу COVID-19 в реч пред лидерите на страните в ЕС на 25 февруари.

Председателят на Парламента Давид Сасоли по време на срещата на върха, която се проведе чрез видеоконферентна връзка  

„Благодарение на колективния ни подход европейските страни не са хвърлени една срещу друга и богатите страни не са изкупили повечето ваксини“, каза г-н Сасоли в началото на Европейския съвет. „Аз съм строго против двустранни споразумения. Приканвам ви да запазите твърдост - не се поддавайте на национализъм относно ваксините. Общият подход ни позволява също така да наблюдаваме, да разследваме и да се противопоставяме на всякакви измами, насочени спрямо държави членки“.


„Фармацевтичните компании трябва да изпълнят договорните си задължения, но ние трябва да продължим да проправяме път за всички практически лицензионни мерки, които ще ни позволят да ускорим обществената ваксинационна кампания. Трябва бързо да намерим решения за недостига и проблемите с доставките, за да увеличим производството. Нашето икономическо възстановяване ще бъде толкова по-здраво, колкото повече напредва ваксинацията“, заяви председателят на Парламента.


За да имат успех кампаниите за ваксиниране, е необходимо обществено доверие, посочи той и добави: „Нашият отговор на кризата трябва да бъде повече демокрация“.


Г-н Сасоли подчерта нуждата от по-голяма роля на ЕС в областта на здравеопазването. „Пандемията ни показа, че важни решения за сигурността, доставките на медицинско оборудване и ваксини, изследванията и производството, мерките във връзка с движението на хората и отварянето и затварянето на границите могат да бъдат вземани само на европейско ниво“.


Според него пътят напред е развитие на компетенциите на ЕС за справяне със здравни кризи: „Урокът от тази пандемия е, че не можем да се върнем към ситуацията, която беше преди. Би било грешка, загуба на енергия и би ни оставило зле подготвени за справяне с бъдещи предизвикателства. Задачата ни сега е да разработим европейска здравна политика, като дадем ясно дефинирани правомощия на европейските институции“.