На предстоящата сесия: условия за пътуване, инвестиции, връзки с Великобритания 

 
 

Споделете тази страница: 

На пленарната сесия от 26 до 29 април депутатите ще гласуват по инвестиционни програми на ЕС, отношенията с Великобритания и Цифровото зелено удостоверение.

Парламентът ще изложи позицията си по предложението на Комисията за въвеждане на общо Цифрово зелено удостоверение, което да улесни безопасното пътуване в рамките на ЕС по време на пандемията.


Бюджетът на ЕС и европейските инвестиции ще имат ключово значение за възстановяването на икономиката след пандемията. Сред програмите, по които Парламентът ще гласува на тази сесия, са „Хоризонт Европа“ (за изследвания и иновации), LIFE за околната среда и климата, „Цифрова Европа“ и Механизма за гражданска защита.


Депутатите ще гласуват също така за финансирането до 2027 г. на Европейския фонд за отбрана, космическата програма на ЕС, Фонда за приспособяване към глобализацията и програмата за единния пазар.


Споразумението на ЕС и Великобритания за търговия и сътрудничество ще бъде подложено на гласуване от Парламента. То трябва да получи официално одобрение, за да влезе в сила на постоянна база (от 1 януари то се прилага в очакване на одобрение).


В дневния ред на сесията е и подобряване на правата на пътуващите с влак в случаи на забавяния и отменяния на пътувания.


Депутатите ще гласуват мерки срещу разпространението онлайн на съдържание, подтикващо към тероризъм. Интернет платформите ще трябва да премахват или да спират достъпа до съобщения, видеоклипове и други материали в рамките на час от получаването на сигнал.


Развитието на отношенията между ЕС и Русия и състоянието на опозиционния лидер Алексей Навални в затвора ще бъдат обсъждани в пленарен дебат. Ще бъдат разисквани и отношенията с Турция, санкциите на Китай спрямо европейски организации и политици и перспективите за партньорство между ЕС и Индия.


Парламентът ще гласува по промените в Регистъра за прозрачността на ЕС, който налага на организациите, лобиращи на европейско ниво, да се регистрират. Освен това депутатите ще изложат позицията си относно реформирането на данъчната политика на световно ниво и се очаква те да призоват за постигане на нулеви нетни емисии в морския транспорт до средата на века.


Имате ли позиция по някоя от темите в дневния ред на Парламента или на ЕС? Изразете мнението си за бъдещето на Европа.