Темите на изминалата сесия: пътуване, Великобритания, инвестиции 

 
 

Споделете тази страница: 

Парламентът одобри позицията си за сертификата за пътуване по време на пандемията и прие споразумението с Великобритания, както и много програми за инвестиции.

Удостоверение за COVID-19


На пленарната сесия през април депутатите изложиха вижданията си за въвеждането на удостоверение, улесняващо пътуването за хора, които са ваксинирани срещу COVID-19, преболедували са вируса или разполагат със скорошен отрицателен тест.


Притежателите на такова удостоверение не трябва да бъдат подлагани на карантина или допълнително тестване, смята Парламентът. Тестовете за COVID-19 трябва да бъдат достъпни, навременни и безплатни. Целта е да бъде постигнато споразумение относно удостоверението до лятото.


Споразумение с Великобритания


Парламентът даде съгласие за споразумението за търговия и сътрудничество между ЕС и Великобритания. По време на пленарния дебат депутатите заявиха, че договорът, който урежда условията на партньорство в бъдеще, е най-добрият начин да се минимизират щетите от Брекзит. Парламентът ще следи внимателно как се прилага споразумението, казаха още те.

Европейски програми


Множество програми, заложени в дългосрочния бюджет на ЕС, получиха одобрение от Парламента. Сред тях са „Хоризонт Европа“, която финансира научните изследвания и иновации и ще разполага с над 95 млрд. евро, програмата LIFE за мерки относно климата и биоразнообразието (с бюджет от 5,4 млрд. евро) и космическата програма (14,8 млрд. евро), която управлява спътници за геонавигация и наблюдение.

Беше приета и програмата „Цифрова Европа“, която ще инвестира 7,6 млрд. евро до 2027 г. в области като суперкомпютри, изкуствен интелект и киберсигурност. Правилата за Европейския фонд за отбрана и програмата за единен пазар също получиха одобрение.

Механизмът за гражданска защита ще бъде засилен през следващите седем години, за да може ЕС да отговаря по-бързо и по-ефективно на кризи като пандемии и тежки земетресения. Бюджетът за 2021-2027 г. се увеличава на 3,3 млрд. евро, около пет пъти повече спрямо предишния период.

Европейският фонд за приспособяване към глобализацията бе обновен, за да позволи на повече европейци да получат подкрепа, ако загубят работните си места заради глобализацията или други обществени предизвикателства.


Железопътен транспорт


Правата на пътуващите с влак ще се увеличат след приемането за законодателни промени. Хората с увреждания ще могат да разчитат на по-голяма подкрепа, а при забавяния пътниците ще имат избор между пълно възстановяване на сумата на билета или пренасочване.


Онлайн съдържание, подкрепящо тероризма


Нови правила задължават Интернет платформи като Facebook или YouTube да премахват съдържание, подтикващо към тероризъм, в рамките на час от получаването на уведомление.


Законодателството се отнася за изображения, аудио или видео файлове, които прославят терористични актове или насърчават извършването на такива, но не и журналистическа или образователна информация, нито изразяването на мнение по спорни въпроси.


Отношения на ЕС с Русия и Индия


Депутатите осъдиха струпването на войски от Русия на границата с Украйна, извършената експлозия на склад за оръжия в Чехия през 2014 г. и отношението на властите към хвърления в затвора руски опозиционен лидер Алексей Навални. ЕС трябва да покаже ясно, че ако Русия нападне Украйна, ще има сериозни последици за отношенията, включително спиране на европейския внос на петрол и природен газ, заяви Парламентът.


В отделен дебат депутатите се обявиха за засилване на връзките между ЕС и Индия и по-голяма ангажираност със страната. Препоръките идват преди среща на върха с индийските власти на 8 май.


Морски транспорт


Морският транспорт трябва да стане по-чист и да даде своя принос за постигането на климатична неутралност, смятат депутатите. Те настояват за намаляване на емисиите в сектора с 40% до 2030 г., включване на корабните превози в Европейската схема за търговия с емисии, замяна на мръсните горива с алтернативни и други екологични мерки за корабите и пристанищата в Европа.

Лобиране


Лобистите ще трябва да се записват и да представят информация за себе си в Регистъра за прозрачност на ЕС, за да могат да контактуват с Европейския парламент, Съвета и Комисията. Ново споразумение за регистъра между трите институции получи одобрението на депутатите.


Корпоративно данъчно облагане


Парламентът прие резолюция, призоваваща за минимална данъчна ставка за компаниите на глобално ниво. Депутатите са на мнение, че международната правна рамка за данъчно облагане е остаряла и ако не може да се постигне споразумение в рамките на ОИСР за промени, отразяващи глобализацията и цифровизацията, ЕС ще трябва да предприеме свои мерки.