Награда LUX: гледайте филмите в надпреварата и ги оценете 

 
 

Споделете тази страница: 

Научете как можете да гледате безплатно филмите, състезаващи се за Наградата LUX на публиката за 2021 г., и определете своя фаворит.

Филмите финалисти за Наградата LUX за 2021 г. (от ляво на дясно) "Още по едно", "Колектив" и "Тяло Христово"  

Филмите, които си оспорват наградата LUX в нейния нов формат, са носителят на Оскар „Още по едно“ на режисьора Томас Винтерберг, както и номинираните за Оскар „Колектив“ на Александър Нанау и „Тяло Христово“ на Ян Комаса.


Тези три филма бяха селектирани като финалисти от Европейския парламент и Европейската филмова академия. Окончателният победител ще бъде определен от депутатите в Европейския парламент и публиката.

Как можете да гледате филмите


Можете да гледате безплатно трите филма от България в платформата Festival Scope до края на 16 май. Броят на прожекциите е ограничен.


На 14 май (петък) от 18 часа българско време ще излъчваме дебат на живо във Facebook с режисьорите и актьори от трите филма.

Филмите финалисти


„Още по едно“ (Druk) - режисьор: Томас Винтерберг (Дания)


Чували ли сте за теорията на норвежки психолог, че малки количества алкохол в кръвта могат да разкрепостят умовете ни, да засилят креативността и да ни поддържат щастливи? Четирима учители решават да проверят теорията, но това, което започва като лек за кризата на средната възраст, бързо излиза извън релси. Филмът е не само за пиенето, но и за това как посрещаме триумфите и паденията в живота.


„Още по едно“ спечели наградата Оскар за 2021 г. за най-добър международен филм. Продуцентската компания на Леонардо ди Каприо планира римейк на филма на английски език.


„Колектив“ (Colective) - режисьор: Александър Нанау (Румъния)


Този документален филм е наречен на нощен клуб в Букурещ, където пожар през 2015 г. взема живота на 27 души и води до наранявания на още 180 души. Екип от журналисти разследва последвалата смърт на 37 души, постъпили в болници с изгаряния, които не са били смятани за критични. Те разкриват корупция и нарушения, причиняващи смърт, и показват смелостта и решимостта на хора, които се борят срещу системата.


„Колектив“ беше номиниран за Оскар за най-добър международен филм и за най-добър документален филм за 2021 г.


„Тяло Христово“ (Boże Ciało) - режисьор Ян Комаса (Полша)


Филмът е базиран отчасти на реалната история на осъден млад мъж, който преживява духовна трансформация и става свещеник. Той попада в малко полско село, което крие трагични тайни. Чрез историята на харизматичния духовник режисьорът поставя въпроси като какво сплотява една общност и какво ни прави податливи на истински и фалшиви водачи.


„Тяло Христово“ беше номиниран за Оскар за най-добър международен филм за 2020 г.

Как можете да оцените филмите


Тази година носителят на наградата ще бъде определен от депутатите в Европейския парламент и от публиката, като всяка от двете групи ще има равна тежест от 50% в крайната оценка.


Можете да оцените всеки един от трите филма, като им дадете от една до пет звезди на уебсайта на наградата LUX до 23 май (най-високата оценка е пет звезди). Ако желаете, можете също така да промените оценките си – само последно дадените оценки ще се броят. Гласувалите ще имат възможност да спечелят присъствие на следващата церемония на Европейските филмови награди през декември 2021 г.

Наградата LUX на публиката


Европейският парламент създаде наградата LUX през 2007 г. с цел да подкрепи разпространението на европейски филми, да стимулира дебата по актуални политически и социални въпроси и да популяризира европейската култура.


От 2021 г. Парламентът работи съвместно с Европейската филмова академия, Европейската комисия и мрежата от киносалони Europa Cinemas, за да представи филмите в новия формат на наградата на още по-широка публика.


И трите филма финалисти получиха субтитри на официалните езици на ЕС. Филмът победител ще бъде адаптиран и за хора със зрителни и звукови увреждания.