Давид Сасоли: отговорът на инцидента в Минск трябва да бъде силен и единен 

 
 

Споделете тази страница: 

Председателят на Парламента Давид Сасоли призова за силен отговор на действията на беларуските власти, принудили кацането на самолет на Райънеър в Минск.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли по време на срещата на върха на ЕС на 24 май  

В реч пред държавните ръководители на ЕС в началото на срещата на върха на 24 май Давид Сасоли призова за освобождаване на задържаните. „Нашият отговор трябва да бъде силен, незабавен и единен. Тази вечер имате голямата отговорност да покажете, че Европейският съюз не е хартиен тигър“, заяви той.


„Без съмнение е нужно международно разследване, което да провери дали безопасността на въздушния транспорт и на пътниците е била застрашена от суверенна държава и дали е имало нарушение на Конвенцията за международната гражданска авиация“, посочи още Давид Сасоли по повод на инцидента.


Председателят на Парламента приветства постигнатото предварително съгласие със Съвета относно удостоверението за COVID, призвано да улесни пътуванията в Европа: „За Парламента удостоверението не може да бъде предварително условие за свободно пътуване. Ние също така посочихме, че никой не може да бъде дискриминиран заради здравословното си състояние или избора си в здравната сфера и искаме само необходимите данни да бъдат включени в удостоверението“.


Въпреки че кампанията за ваксинация върви с добро темпо в Европа, Давид Сасоли подчерта, че ЕС трябва да помогне с износа на ваксини и осигуряването на дози за страни с ниски и средни доходи. Той изрази подкрепа за задължителното споделяне на лицензи, за бъде подкрепено производството на ваксини в тези страни.


Мерките за климата са приоритет за депутатите, заяви Сасоли: „Парламентът работи за постигане на амбициозен пакет от мерки за климата и енергетиката преди лятото, с укрепване на схемата за търговия с емисии и по-високи цели за производство на енергия от възобновяеми източници и енергийна ефективност“.


Той обърна внимание и на проблема с миграцията и заяви, че хората трябва да имат възможност да пристигат в ЕС безопасно, без да рискуват живота си. Давид Сасоли призова за промени в политиката за посрещане на мигранти - тема, по която Парламентът прие резолюция през миналата седмица.