Какво очакват словенските депутати от новото председателство на Съвета 

Актуализиран: 
 
Изготвен:   
 

Споделете тази страница: 

Словения пое на 1 юли ротационното председателство на Съвета на ЕС. Научете какво очакват словенските депутати от следващите шест месеца.

Словенският министър-председател Янез Янша представи плановете на новото председателство в Европейския парламент на 6 юли  

Новото ротационно председателство поставя като приоритет възстановяването на ЕС и засилването на неговата устойчивост на кризи.


Словенският министър-председател Янез Янша представи програмата на председателството в пленарната зала на Европейския парламент на 6 юли. Преди това председателят на Европейския парламент Давид Сасоли и политическите групи бяха разисквали темата с правителството на страната на 26 май. „Словенското председателство идва в критично важен момент за Европа, в който се стремим да изградим наново нашия съюз след пандемията от COVID-19”, заяви тогава Сасоли.


Словения смята да работи по следните теми през идните месеци:


Лого на словенското председателство на Съвета на ЕС  

Мненията на словенските депутати


„Европейският съюз е изправен пред много предизвикателства – от възстановяването след кризата с коронавируса до зелената и цифровата трансформация на икономиката, запазването на европейския социален модел и въпросите на сигурността“, заявява Романа Томц (ЕНП). „Нашата голяма отговорност като страна председателка е да участваме активно по тези въпроси за бъдещето на ЕС“.


Таня Файон (С&Д) очаква „словенското председателство да се застъпи за върховенството на закона, за европейска перспектива за страните от Западните Балкани и за консенсус по мерките за икономическо и социално възстановяване в ЕС и зелен преход“. Тя се надява Словения да утвърди позицията и репутацията си като застъпник на идеята за „единен ЕС на солидарността“.


Клемен Грошел (Обнови Европа) изрази критики към някои от действията на словенското правителство, но каза, че очаква от председателството да „следва ценностите и принципите, върху които е основан ЕС“. „Желая Словения да бъде, както преди, защитник и застъпник за принципи и ценности като върховенство на закона, свобода на медиите, независимо правосъдие и съдебна власт, и страна с жив демократичен диалог с неправителствения сектор и гражданското общество“.


Словения поема председателството на Съвета за втори път в историята на ЕС, като първият беше през 2008 г. Страната заменя Португалия начело на Съвета, а ще бъде последвана от Франция.