Парламентът през първата половина на 2021 г.: COVID-19, климат, бъдеще на Европа 

 
 

Споделете тази страница: 

Борбата с пандемията остана приоритет, но освен това депутатите приеха законодателен акт за климата и се включиха активно в Конференцията за бъдещето на Европа.

COVID-19


Парламентът одобри през юни правилата за цифровия сертификат на ЕС за COVID, който цели да улесни пътуванията в ЕС в условията на пандемия. Депутатите настояваха използването на сертификата да бъде в пълно съответствие с правата на хората.

Депутатите подкрепиха временно отпадане на патентите за ваксините срещу COVID-19 с цел ускоряване на световното производство на ваксини.


През март Парламентът одобри новата програма „ЕС в подкрепа на здравето“, която следва да подготви ЕС по-добре за бъдещи здравни заплахи и да гарантира наличието на достъпни лекарства и медицински изделия.


Запознайте се с хронологията на мерките на ЕС за борба с пандемията през 2021 г.

Конференция за бъдещето на Европа


Конференцията за бъдещето на Европа бе открита официално на 9 май на церемония в Европейския парламент в Страсбург. Конференцията дава възможност на европейците да споделят своите идеи за Европа и да определят насоката на бъдещите политики на ЕС.


През април цифровата платформа на Конференцията започна да събира предложения от хората в Европа и да улеснява дебата. Първата пленарна сесия на Конференцията се проведе през юни, като заседанията ще продължат през есента.

Климат и околна среда


Законодателният акт за климата, приет през юни, въведе в правото на ЕС целта за нулеви нетни емисии до 2050 г. и определи, че намалението на емисиите до 2030 г. трябва да бъде с 55% вместо приетите преди това 40%.


По отношение на стратегията на ЕС за биоразнообразие Парламентът поиска поне 30% от териториите на ЕС по суша и вода да имат защитен статут до 2030 г.


През май депутатите приеха програмата LIFE за околна среда с бюджет от 5,4 млрд. евро за 2021-2027 г.


Планът за действия за кръгова икономика, подкрепен през февруари, цели да се изгради устойчива икономика, в която не се използват токсични вещества и всички материали се преработват.

Беларус


През май властите в Беларус принудиха самолет да кацне в Минск и задържаха белоруския журналист Роман Протасевич и неговата приятелка София Сапега. Това накара евродепутатите да поискат търсене на отговорност от замесените в случая и продължаване на санкциите за нарушенията на правата на човека в страната.

Върховенство на закона


Парламентът на няколко пъти поиска от Комисията да започне разследвания срещу правителства в ЕС за нарушаване на върховенството на закона и накърняване на финансовите интереси на ЕС. Депутатите заявиха, че ако Комисията не предприеме мерки, Парламентът е готов да заведе дело в Европейския съд.


В отговор на атаките срещу правата на хора от ЛГБТИК общността депутатите обявиха ЕС за зона за свобода за хората от общността. Те също така изразиха загриженост относно свободата на медиите и поискаха от Комисията да предприеме стъпки за защита на журналистите в Европа.

Брекзит


Парламентът одобри през април споразумението за търговия и сътрудничество между ЕС и Великобритания, което определя условията на бъдещото партньорство. Депутатите подчертаха, че договорът е най-добрата алтернатива за ограничаване на отрицателните ефекти от напускането на ЕС от страна на Великобритания.

Отношенията между ЕС и САЩ


Встъпването в длъжност на новия президент на САЩ Джо Байдън бе приветствано като възможност за укрепване на връзките и сътрудничество за решаване на глобални проблеми. През юни в Брюксел се проведе първа среща на високо равнище между ЕС и САЩ от 2014 г.