Дебатът за състоянието на ЕС през 2021 г.: как да го проследите 

Актуализиран: 
 
Изготвен:   
 

Споделете тази страница: 

Дебатът за състоянието на ЕС отправя поглед към свършеното през последните 12 месеца и плановете за бъдещето. Гледайте на живо на 15 септември от Страсбург.

Какво представлява дебатът за състоянието на Европейския съюз?


Дебатът за състоянието на Европейския съюз се провежда всеки септември, когато председателят на Европейската комисия застава пред депутатите в Парламента, за да обясни какво е било свършено през последната година, какво предстои през идните 12 месеца и каква е визията за бъдещето.

Дебатът е възможност за Парламента като единствената пряко избрана институция на ЕС да потърси отчетност от Европейската комисия. Депутатите упражняват надзор върху дейността на Комисията и целят да се уверят, че ЕС търси отговор на основните проблеми, които вълнуват европейците.

Защо дебатът е важен?


Дебатът в Парламента ще покаже напредъка на ЕС по основните приоритети, които бяха заявени преди година. ЕС продължава да полага усилия за овладяване на пандемията от коронавирус и да стимулира социалното и икономическото възстановяване от кризата. В по-дългосрочен план акцентът продължава да бъде върху създаването на условия за зелен преход и цифровизация.

Как можете да проследите дебата?


Дебатът ще бъде излъчван на живо на нашия уебсайт на 15 септември (сряда) от 10 часа българско време. Ще можете да следите дискусията на всички официални езици на ЕС, включително на български език. Пряко излъчване ще има и на Фейсбук страницата на Бюрото на Европейския парламент в България.

Коментирайте с хаштаг #SOTEU в Twitter, LinkedIn и Instagram.

Снимки и видеоматериали от събитието ще можете да откриете в Мултимедийния център на Парламента, а EP Newshub събира реакции на депутатите от техните профили в социалните мрежи.