Какво се случи на пленарната сесия: състоянието на ЕС, Афганистан, Брекзит 

 
 

Споделете тази страница: 

На пленарната сесия през септември депутатите обсъдиха състоянието на ЕС и Афганистан и одобриха фонд за преодоляване на последиците от Брекзит.

Дебат за състоянието на ЕС


По време на годишния дебат за състоянието на ЕС депутатите повдигнаха темите, които вълнуват европейците, и потърсиха отчет от председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен за мерките относно пандемията, икономическата криза и промените в климата.


Афганистан


В пленарен дебат относно смяната на властта в Афганистан депутатите подчертаха нуждата от активен европейски подход. Резолюция, приета по-късно, призова за повече хуманитарна помощ и специална визова програма за афганистански жени, търсещи закрила от талибаните.


Сътрудничество срещу здравни кризи


Парламентът прие предложения за засилване на правомощията на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията и подобряване на координацията в рамките на ЕС при поява на здравни заплахи.


Европейска синя карта


Бяха приети промени в схемата на ЕС за издаване на сини карти за квалифицирани работници от други страни. Новите правила намаляват изискванията за възнаграждението и срока на трудовия договор за лица, които искат да кандидатстват по схемата. Това би облекчило намирането на квалифицирана работна ръка в някои сектори.


Преодоляване на последиците от Брекзит


Парламентът даде одобрението си за създаването на Резерв за приспособяване към Брекзит. Целта на фонда с бюджет от 5 млрд. евро е да помогне на хората, компаниите и държавите в ЕС да преодолеят отрицателните ефекти от оттеглянето на Великобритания.


Свобода на медиите и върховенство на закона в Полша


Депутатите отправиха критики относно законодателно предложение в Полша, което ограничава медийния плурализъм, както и относно оспорването от полското правителство на върховенството на правото на ЕС.


ЛГБТИК


Еднополовите бракове и партньорства следва да бъдат признати навсякъде в ЕС, призова Парламентът. Резолюция настоява, че правата на свободно придвижване и на събиране на семействата трябва да важат за всички европейски граждани, където и да се намират.


Отношения с Русия и Китай


На агресивните руски политики трябва да се даде отпор, заявиха депутатите, като в същото време призоваха за нова стратегия на ЕС за насърчаване на демократичните сили в страната.


Доклад за отношенията с Китай посочва, че ЕС трябва да продължи диалога с Пекин по глобални предизвикателства като промените в климата и здравни кризи, но да не се колебае да критикува системни нарушения на правата на човека и дезинформационни кампании.


Тестове върху животни


Депутатите се обявяват за постепенно премахване на тестовете върху животни за научни изследвания. Макар че извършването на опити върху животни има принос за постигането на научни пробиви, Парламентът иска да се заделят достатъчно средства за разработване на алтернативни методи, без да се поставя в опасност човешкото здраве.


Насилие, основано на пола


Парламентът призовава насилието, основано на пола, да се включи в списък с престъпления, по които страните в ЕС водят обща борба. Други видове престъпления, по които държавите членки си сътрудничат, са трафикът на хора, наркотици и оръжие, компютърните престъпления и тероризмът.