Наградата „Сахаров“ през 2021 г.: кои са номинираните 

 
 

Споделете тази страница: 

Открийте кои са номинираните през 2021 г. за наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта, която се присъжда от Европейския парламент.

Момент от връчването на награда "Сахаров" през декември 2020 г. на представители на демократичната опозиция в Беларус  

Европейският парламент отличава с наградата изключителни хора или организации, които защитават правата на човека и основните свободи. Носител през 2020 г. стана белоруската опозиция за усилията си да защити демокрацията в страната.


Номинации могат да бъдат правени от политически групи в Парламента или от групи от поне 40 евродепутати. Предложенията бяха обявени на съвместно заседание на парламентарните комисии по външни работи и развитие и подкомисията по права на човека на 27 септември. Те са:


Алексей Навални, номиниран от групите на ЕНП и „Обнови Европа“ за смелостта му в борбата за свобода, демокрация и човешки права. Алексей Навални е руски опозиционен политик, активист срещу корупцията и основен политически опонент на руския президент Владимир Путин. Известен е с блога си в LiveJournal и с профилите си в YouTube и Twitter, където има милиони последователи. Той доби международна известност с организирането на демонстрации, кандидатирането си на избори и призивите си за реформи срещу корупцията в Русия, президента Путин и неговото правителство.


През август 2020 г. по време на пътуване в Сибир Навални бе отровен и се възстановяваше в продължение на месеци в Берлин. След завръщането си в Москва през януари 2021 г. бе арестуван, а през февруари бе осъден на две години и половина лишаване от свобода. Като затворник той обяви гладна стачка през април, продължила 23 дни, за да изрази протест срещу липсата на медицински грижи. През юни руски съд забрани регионалните офиси на Навални и неговата Фондация за борба с корупцията.


Афганистански жени, номинирани от групите на С&Д и Зелените/ЕСА за смелата им борба за равенство и права на човека. При предишното управление на талибаните жените в страната бяха подложени на принудителни бракове и тестове за девственост, не можеха да пътуват освен в компанията на мъже, страдаха от ниска грамотност и висока смъртност при раждания. След завръщането на талибаните на власт жените отново са изключени от участие в правителството и техните възможности за образование, права и свободи са поставени в опасност.


Жените, посочени в номинацията, са:


 • Шахарзад Акбар - председател на Афганистанската независима комисия за правата на човека
 • Мери Акрами - водач на Мрежата на афганистанските жени
 • Зарифа Гафари - кмет на град Майдан Шар в централен Афганистан от 2018 г.
 • Палваша Хасан - активист и директор на Афганистанския център за образование на жените
 • Фрешта Карим - основател на мобилна библиотека и застъпник за образование
 • Сахра Карими - първата жена председател на Афганистанската държавна филмова компания
 • Метра Мехран - застъпник за образование и правата на жените и съосновател на движението „Женски перспективи“
 • Хория Мосадик - активист за правата на жените
 • Сима Самар - застъпник за правата на човека, бивш министър по въпросите на жените и бивш председател на Афганистанската независима комисия за правата на човека
 • Хабиба Сараби - член на преговорния екип на Ислямска република Афганистан
 • Аниса Шахид - политически журналистЖанин Анес е боливийски политик и е номинирана за наградата от групата на ЕКР. Тя стана временен президент на страната през ноември 2019 г. след свалянето от власт на Ево Моралес по обвинения за изборни измами. През ноември 2020 г. след честни избори се състоя мирно предаване на властта. През март 2021 г. обаче Жанин Анес бе арестувана и хвърлена в затвора по обвинения за участие в заговор за държавен преврат срещу президента Моралес.


Султана Хая, номинирана от групата на Левицата, е активист и защитник на правата на човека от Западна Сахара. Тя се бори за самоопределение на хората в Западна Сахара и срещу окупацията на територии от Мароко. От ноември 2020 г. тя е фактически по домашен арест, а от 2005 г. е подложена на физически атаки, заплахи за убийство, мъчения и сексуален тормоз. През последната година мароканските власти засилват гоненията срещу активисти от Западна Сахара. През юли 2021 г. специалният докладчик на ООН за защитниците на правата на човека Мери Лоулър осъди остро репресиите срещу Султана Хая.


Global Witness е британска неправителствена организация, номинирана от Мари Тусан и още 42-ма евродепутати. От над 25 години организацията разследва и разгласява екологични нарушения и нарушения на правата на човека при добива на нефт и природен газ, минното дело и дърводобива, като проследява парични потоци и влияние в световната финансова и политическа система. В момента във фокуса на вниманието ѝ са въпросът за климатичната криза и атаките срещу защитници на околната среда по света. От 2011 г. Global Witness и 22 партньорски организации събират и публикуват информация на годишна база за убитите защитници на околната среда по света.

Наградата „Сахаров“


Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта се връчва от Европейския парламент на защитници на правата на човека от 1988 г. Тя носи името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров. Нейната парична стойност е 50 000 евро.

Важни дати 
 • 14 октомври: Парламентарните комисии по външни работи и развитие определят с гласуване трите номинации, измежду които ще бъде избран носителят на награда „Сахаров“ 
 • 20 октомври: носителят на наградата се определя от председателя на Парламента и лидерите на политическите групи 
 • 15 декември: церемония по награждаване в Страсбург