Младежка награда „Карл Велики“: победителите за 2020 и 2021 г.  

 
 

Споделете тази страница: 

Чешка инициатива за борба с фалшивите новини спечели Младежката награда „Карл Велики“ за 2021 г., а германски исторически проект получи наградата за 2020 г.

Лауератите в конкурса за 2020 и 2021 г. ©European Union 2021 - EP /Arantxa Hurtado Ange  

Тъй като през 2020 г. конкурсът не успя да приключи заради пандемията, победителите за 2020 и 2021 г. бяха отличени едновременно на церемония в Аахен, Германия на 30 септември.

Победителите в конкурса за 2021 г.


Първа награда взе чешкият проект Fakescape, който учи младите хора с помощта на игри да мислят критично и да различават фалшивите новини.


На второ място беше проектът Generation Z от Румъния, който събира млади хора с известни личности, за да насърчава любознателността, критичното мислене и диалога между поколенията.


Испанската програма за обмен EuroInclusion спечели трето място. Тя цели да подпомогне интеграцията на хора с увреждания и да разшири възможностите им да опознаят Европа.

Победителите в конкурса за 2020 г.


Първо място в конкурса за 2020 г. зае Европейският архив на гласовете - германски проект, който събира исторически разкази, предадени устно от хора, родени преди 1945 г.


Второто място беше за френската асоциация „Европейска гражданска служба“, която помага на млади европейци да извършват доброволческа дейност в родната си страна или другаде и да допринасят за решаването на обществено значими проблеми като опазването на околната среда.


Трето място зае Мадлина Кей (Великобритания), известна и като #EUsupergirl, с инициативата си „Бъдещето е Европа“.

Младежката награда „Карл Велики“


Младежкият конкурс „Карл Велики“ се организира съвместно от Европейския парламент и Международната фондация „Карл Велики“. Той отличава проекти на хора на възраст между 16 и 30 г., които допринасят за разбирателството между европейците от различни страни в ЕС. От 2008 г. над 4 250 проекта са участвали в конкурса.