Темите на изминалата сесия: Полша, наградата „Сахаров“, климат 

 
 

Споделете тази страница: 

Депутатите настояха за защита на върховенството на правото на ЕС, подкрепиха стратегията за хранителния сектор и отличиха руския политик Алексей Навални.

Полша и европейското право


След разгорещен пленарен дебат с полския министър-председател Матеуш Моравецки, председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен и словенския външен министър Анже Логар депутатите заявиха в резолюция, че полският конституционен съд е превърнат в инструмент за узаконяване на незаконните действия на властта в страната. Парламентът очаква незабавни действия от Комисията за защита на полските граждани и европейското право.

Награда „Сахаров“


Руският активист и политически затворник Алексей Навални бе обявен за носител на наградата "Сахаров" за свобода на мисълта за борбата си срещу корупцията на режима на Владимир Путин. Чрез наградата Европейския парламент изразява признание за огромната смелост на Навални и призовава още веднъж за неговото незабавно освобождаване, заяви председателят на Парламента Давид Сасоли.

Стратегия за храните в ЕС


Стратегията „От фермата до трапезата“ получи подкрепа от депутатите, които направиха предложения за промени в производството на храни с цел гарантиране на високо качество, намаляване на отражението на селското стопанство върху природата и осигуряване на справедливи доходи за фермерите.

Роуминг


Парламентът подкрепи удължаването на действието на регламента за роуминга с още 10 години. Това ще даде възможност на европейците, които пътуват в други страни от ЕС, да говорят по телефона и да ползват мобилен интернет на цени като в собствената си страна.

Климат


Броени дни преди световната конференция за климата на ООН в Глазгоу Парламентът призова за засилване на усилията в целия свят за овладяване на глобалното затопляне. ЕС трябва да запази лидерската си роля в борбата срещу измененията в климата, заявиха депутатите.

Досиетата „Пандора“


Депутатите осъдиха масовата практика на избягване на данъците, разкрита в Досиетата „Пандора“. Те призоваха за задълбочено разследване и по-бързо прилагане на приетото законодателство срещу прането на пари от всички страни членки.

Защита от азбест


Максималните прагове за излагане на работещите на азбест трябва да бъдат намалени, а сградите трябва да преминават през задължителна проверка за наличие на опасното вещество преди започването на реновации, поискаха депутатите.

Застраховка „Гражданска отговорност“


Парламентът одобри споразумение със Съвета за правилата за застраховка при използването на превозно средство, които целят да защитят пострадалите в пътни произшествия навсякъде в ЕС.

Бюджет на ЕС за 2022 г.


Бюджетът на ЕС за 2022 г. трябва да подкрепи трайното възстановяване от пандемията, да засили инвестициите и да помогне за увеличаването на заетостта, заявиха депутатите при приемането на своята позиция за предстоящите преговори със Съвета.

Култура и медии


Парламентът предложи създаването на общи минимални социални стандарти за хората на изкуството в ЕС и за подобряване на възможностите им за работа в други страни от ЕС.

В друга резолюция депутатите изразиха безпокойство от атаките срещу медии в някои страни от ЕС и призоваха за подкрепа на сектора в условията на пандемия и натиск от глобални онлайн платформи.