Какво предстои на сесията: Сасоли, нов председател, френските приоритети за ЕС 

 
 

Споделете тази страница: 

Депутатите ще почетат паметта на Давид Сасоли, който почина на 11 януари, ще изберат нов председател на Парламента и ще разискват френските планове за ЕС.

Церемонията в памет на Давид Сасоли започва от 19 часа българско време в понеделник  

Церемония в памет на Давид Сасоли


Парламентът ще отдаде почит в понеделник вечер на Давид Сасоли. Изявления относно покойния председател на Парламента ще направят председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентът на Франция Еманюел Макрон и бившият италиански премиер Енрико Лета.

Сасоли стана член на Европейския парламент през 2009 г., а през юли 2019 г. бе избран за председател за първата половина на законодателния мандат.

Избор на нов председател


Във вторник Парламентът ще избере нов председател за втората половина на мандата, завършващ в средата на 2024 г. Кандидатури за поста могат да бъдат издигани от политически групи или от групи от поне 36 депутати. Гласуването ще бъде дистанционно, като може да има до четири рунда − в последния ще участват само двамата кандидати, събрали най-много гласове в третия рунд. За да спечели, даден кандидат трябва да получи мнозинство от подадените валидни гласове.

Новоизбраният председател след това ще води заседанието при избора на заместник-председателите на Парламента, който ще се проведе във вторник и сряда.

Френското председателство на Съвета


Депутатите ще обсъждат в сряда политическите приоритети на френското председателство на Съвета с президента на страната Еманюел Макрон. Сред важните досиета са законодателният акт за цифровите услуги и актът за цифровите пазари, въвеждането на въглероден налог върху вноса от страни с по-ниски амбиции в областта на климата и правила за минималните работни заплати.

Прочетете какво очакват френските депутати от новото председателство на Съвета.

Цифрови услуги


Парламентът ще разисква в сряда предложението за законодателния акт за цифровите услуги и ще гласува позицията си в четвъртък. Актът цели да установи правила относно вредното и незаконното съдържание онлайн и да направи компаниите отговорни за техните алгоритми.

Европейска агенция за лекарствата


Парламентът се очаква да одобри в сряда предварително споразумение със Съвета относно засилване на правомощията на Европейската агенция за лекарствата. Законодателството е част от пакета за изграждане на Европейски здравен съюз.

Транспортиране на животни


Депутатите ще разискват и гласуват в четвъртък препоръки за подобряване на превоза на животни. Парламентът създаде специална анкетна комисия по темата, която достигна до заключение, че правилата на ЕС не винаги се спазват и нуждите на животните не са изцяло взети предвид. Прочетете интервю с председателя на анкетната комисия Тили Мец.

Среща на върха на ЕС


В сряда следобед депутатите ще разискват с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел резултатите от срещата на върха на ЕС през декември. На срещата ръководителите на страните в ЕС обсъждаха мерките срещу пандемията от COVID-19, ръста на цените на енергията и въпроси на сигурността и отбраната.