Премиерът на Естония: В наш интерес е Украйна да стане по-стабилна  

 
 

Споделете тази страница: 

Естонският министър-председател Кая Калас беше първият лидер от ЕС, който произнесе реч пред Европейския парламент в поредицата разисквания „Това е Европа“.

Естонският министър-председател Кая Калас по време на изказването ѝ в Европейския парламент  

При откриването на дебата на 9 март председателят на Парламента Роберта Мецола заяви: „Трябва да направим преоценка на ролята на Европейския съюз в този нов свят. Трябва да увеличим инвестициите си в областта на отбраната и иновативните технологии. Сега е моментът да предприемем решителни стъпки, за да гарантираме сигурността на всички европейци. Време е да изградим истински съюз за сигурност и отбрана и да намалим зависимостта си от Кремъл“.

След нахлуването в Украйна и като министър-председател на държава, която има почти 300-километрова граница с Русия, Калас призова за засилена отбрана на ЕС и за намаляване на енергийната зависимост, като изтъкна значението на НАТО.

Тя говори и за значението на бъдещето на Украйна: „В наш интерес е Украйна да стане по-стабилна, по-просперираща и твърдо основана на принципите на правовата държава. (...) Но ние имаме не само интерес да дадем на Украйна перспектива за членство, това е и наш морален дълг. Украйна се бори не само за Украйна, но и за Европа“.

Тя се обърна пряко към руските граждани, като ги увери, че ЕС не предприема действия срещу тях и че санкциите имат за цел да изолират президента Владимир Путин и неговото правителство. „Продължаваме да се надяваме за стабилна и демократична Русия, която зачита своите съседи и се ръководи от принципите на правовата държава“.

Мненията на политическите групи


В отговор на речта на Калас членовете на ЕП призоваха за повече действия за подпомагане на Украйна в борбата ѝ, включително за предоставяне на повече оръжия и за намаляване на зависимостта на ЕС от руския нефт и газ. Те обсъдиха и необходимостта от подкрепа за украинските бежанци и от защита на европейските ценности.

Можете да гледате разискването тук.