Премиерът на Италия Драги призовава за по-бърза интеграция в ЕС 

 
 

Споделете тази страница: 

Членовете на ЕП подкрепиха призива на Марио Драги за реформа на ЕС, за да се гарантира устойчив икономически растеж, по време на дебат в Страсбург на 3 май.

Министър-председателят на Италия Марио Драги в Европейския парламент  

„ЕС отново се намира в момент, в който трябва да действа на всяка цена“, заяви председателят на ЕП Роберта Мецола при представянето на министър-председателя на Италия Марио Драги. Тя отбеляза, че той изведе ЕС от кризата, когато беше председател на Европейската централна банка. „Без съмнение можем отново да разчитаме на Вашия опит, тъй като ЕС е изправен пред друга екзистенциална криза“.

Министър-председателят Драги заяви, че комбинацията от настоящите кризи в Европа — войната в Украйна, повишените цени на енергията и пристигащите бежанци — „ни принуждава да ускорим процеса на интеграция“. „Трябва да покажем на гражданите на Европа, че сме способни да ръководим Европа, която живее в съответствие със своите ценности, история и роля в света“.

Той добави: „Трябва да отидем отвъд използването на принципа на единодушието (...) и да преминем към решения, взети с квалифицирано мнозинство“, в полза на една „Европа, способна да взема своевременни решения“.

Относно руската агресия срещу Украйна той заяви, че „приоритетът е да се постигне прекратяване на огъня възможно най-скоро“. „Искаме Украйна в ЕС“, заяви той, „и също трябва да действаме възможно най-бързо“.

Драги предложи и засилване на координацията между националните системи за отбрана, укрепване на начина, по който ЕС управлява миграцията, както и намаляване на сметките и цените на горивата и подкрепа за възнагражденията с цел подпомагане на семействата.

Можете да гледате двете изказвания тук.

Мненията на политическите групи


В отговор на речта членовете на ЕП приветстваха водещата роля и ангажимента на Италия към ЕС, особено по време на пандемията. Те подчертаха, че сътрудничеството и солидарността в ЕС са необходими повече от всякога в контекста на руската агресия и други кризи, пред които е изправена Европа, било то изменението на климата или подпомагането на бежанците.

Депутатите изтъкнаха значението на енергийния преход и енергийната независимост като ключови фактори за дългосрочния успех на ЕС и като мерки за подпомагане на Украйна.

Гледайте изказванията на ръководителите на политическите групи или целия дебат.

Това беше вторият от поредицата дебати „Това е Европа“ относно обща програма за бъдещето на Европа.