Премиерът на Гърция: време е да се борим за нашата европейска идентичност 

 
 

Споделете тази страница: 

По време на петия дебат „Това е Европа“ гръцкият премиер Кириакос Мицотакис подчерта необходимостта от разширяване и задълбочаване на ЕС.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в пленарната зала на Европейския парламент  

Министър-председателят Кириакос Мицотакис заяви, че през последните няколко години Гърция пострада повече от всяка друга държава, но в крайна сметка успя да преодолее политическите и икономическите предизвикателства, довели почти до излизането ѝ от еврозоната.

Сега, освен че е сред най-бързо развиващите се икономики в Европа, Гърция е на предна линия и в борбата за бъдещето на ЕС: в отговора на ЕС на пандемията, както и в защитата на външните граници от инструментализирането на мигрантите от страна на Турция и нейната агресия срещу Гърция и Кипър, заяви той и призова за повече солидарност.

Той призова и за разширяване на ЕС в Западните Балкани успоредно с усилията за по-голяма интеграция, особено в областта на енергетиката и отбраната.

По отношение на войната на Русия срещу Украйна, Мицотакис подчерта, че ако трябва да се вземе страна, това може да бъде само страната на демокрацията, справедливостта, мира и международното право. Това означава подкрепа за Украйна и предотвратяване на всякакъв вид поставяне пред свършен факт, който би създал опасен прецедент за други ревизионистки сили.

Гръцкият премиер заяви, че подкрепя координирани действия за намаляване на рязко увеличаващите се разходи за енергия, което също ще защити ЕС чрез ограничаване на пространството за популистки послания. ЕС трябва да защити свободата и просперитета, за които предишните поколения са се борили, като същевременно продължи да изгражда европейска идентичност и да се бори за трайна стабилност, заяви той.

Гледайте встъпителните думи на председателя на Европейския парламент Роберта Мецола и речта на министър-председателя Кириакос Мицотакис.

Мненията на политическите групи


В отговор на речта някои депутати акцентираха върху икономически успехи на гръцкото правителство и върху важната му роля за опазването на външните граници на ЕС. Други подчертаха постоянно високото равнище на безработицата и поискаха повече зелени и социални инвестиции, особено в полза на младите хора.

Неколцина изтъкнаха и големия брой сигнали за незаконно отблъскване на лица, търсещи убежище, и опасения относно последните резултати на страната по отношение на зачитането на ценностите на ЕС, по-специално принципите на правовата държава и свободата на медиите.

Гледайте целия дебат.